-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in Register

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *

Noorwegen overweegt aanschaf zes JSF

OSLO - Noorwegen is van plan zes JSF-gevechtsvliegtuigen te kopen in 2017. Dit toestel is ook bekend onder de naam F-35 Lightning II. Noorwegen wil in totaal 52 JSFs aanschaffen tot 2024 als vervanger van de F-16. Volgens Strøm-Erichsen staat vast dat de JSF het enige toestel is dat voldoet aan de "toekomstige operationele eisen" van de Noorse luchtmacht. De Noren willen geen tijd verliezen omdat de F-16s weliswaar nog steeds capabel zijn, maar inmiddels ook erg oud.

Ook voor de Nederlandse Defensie is de F-35 de beoogde opvolger van de F-16, die sinds 1979 dienst doet. Een beslissing is echter nog niet genomen. Het is de bedoeling na jarenlang gesteggel dit jaar de knoop door te hakken.

De JSF, officiële naam F-35 Lightning II, is nog in ontwikkeling. Producent Lockheed kampt met grote vertragingen en kostenoverschrijdingen waardoor de vliegtuigen flink in prijs zijn gestegen. Nederland is betrokken bij de ontwikkeling van de geavanceerde toestellen en heeft er al ongeveer 1 miljard euro ingestoken.

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy