-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

83-jarige steward denkt nu pas aan stoppen

Het zal in ons land niet zo snel gebeuren, maar in de Verenigde Staten is het mogelijk dat je in het vliegtuig wordt geholpen en bediend door een bejaarde steward of stewardess. Met zijn 63 dienstjaren is de 83-jarige Ron Akana waarschijnlijk wel de langst in dienst zijnde steward. Het zal de meeste passagiers van United vlucht 618 naar Hawaï wel niet echt zijn bijgebleven dat ze vorige week door een grijsharige steward met bril, met een "Aloha, welkom aan boord" werden onthaald.

De meeste van hen hadden het waarschijnlijk te druk met het vinden van hun stoel en het opbergen van hun handbagage dan om zich bezig te houden met de samenstelling van de bemanning, zo schrijft de New York Times.

Toch moet deze steward bij een aantal van hen in ieder geval wel zijn opgevallen, al was het alleen maar vanwege de 11 fonkelende strass-steentjes die de vleugels op zijn revers sierden. De eerste daarvan kreeg hij toen hij zijn 10-jarig jubileum als steward meemaakte, en voor elke vijf jaar werk aan boord van de vliegtuigmaatschappij kwam er daarna eentje bij.

Inmiddels heeft de heer Akana er nu als steward 63 dienstjaren opzitten. Waarin hij ongeveer zo'n 20 miljoen mijl heeft gevlogen, hetgeen overeenkomt met ongeveer 800 keer een volledige ronde om de hele wereld, of ruwweg zo'n 40 keer naar de maan op en neer. Hoewel niemand precies heeft bijgehouden wie het langst in dienst is bij een luchtvaartmaatschappij, wordt toch algemeen aangenomen dat hij in aanmerking komt voor de titel van langstzittende steward in de Verenigde Staten.

In de Verenigde Staten is zelfs meer dan 40 procent van de ongeveer 110.000 stewards en stewardessen 50 jaar of ouder. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Texas en minder dan 18 procent van het cabinepersoneel, zoals ze ook wel worden genoemd, is 34 jaar of jonger.

Hoewel de algemene Amerikaanse beroepsbevolking ouder is geworden als gevolg van demografische verschuivingen, is de vergrijzing onder het cabinepersoneel opmerkelijk, maar ook niet onbegrijpelijk. Immers, anciënniteit loont voor stewards en stewardessen, zo hebben de langstzittenden bijvoorbeeld eerste keus op de vluchtschema's. Velen kiezen dan voor lange afstandsroutes, waarmee ze hun maandelijkse werkuren veel eerder vol hebben dan met tal van korte vluchtjes. Ook spelen uiteraard economische factoren een rol, omdat de luchtvaartsector het moeilijk heeft en velen zich geconfronteerd zagen met extra onbetaalde verloven en loonsverlagingen, hebben veel werknemers hun geplande pensioen uitgesteld.

De heer Akana kan met zijn 83-jaar overigens nog niet eens aanspraak maken op de titel oudste nog werkende steward in de Verenigde Staten. Die eer valt de 87-jaar oude Robert Reardon van Delta Airlines ten deel. De heer Reardon begon zijn carrière bij Northwest in 1951, twee jaar nadat de heer Akana in 1949 als 21-jarige een van de eerste mannelijke "stewards" was die door United werd ingehuurd voor het begeleiden van vluchten tussen het vasteland en Hawaii. Reardon was bij zijn in dienst treden bij Delta echter al 25 jaar.

Door de jaren heen heeft Akana samen met zijn vrouw en twee kinderen gratis over de hele wereld gereisd, inclusief vakanties naar Australië, Nieuw Zeeland, Europa en Hong Kong. Toen hij zijn lange carriëre begon was dat aan boord van de Boeing Stratocruiser, een lange-afstands propeller vliegtuig aangedreven door vier zuigermotoren. Toen duurde de reis tussen de eilanden van Hawaï en het vasteland bijna 10 uur, dat is ongeveer het dubbele van de tijd die dezelfde vlucht vandaag de dag duurt.

Hij vloog ook met sterren aan boord, zoals Burt Lancaster, Frank Sinatra, Montgomery Clift en Deborah Kerr. "Burt Lancaster had 12 of 13 martini's op, en maakte toen een praatje met mij alsof hij niets gedronken had, ongelooflijk."

Maar ook Bill Clinton, Bing Crosby, Sammy Davis Jr en Red Skelton waren passagiers die hij heeft gediend. Het was natuurlijk niet allemaal betoverend. In de eerste dagen van de luchtvaart mocht er nog gewoon gerookt worden aan boord. Akana herinnert zich nog hoe het hele toestel blauw zag van de sigarettenrook. En tussen twee vluchten, werd het vliegtuig bespoten met pesticiden, terwijl stewards en stewardessen gewoon nog aan boord waren. De taak van het cabinepersoneel is fundamenteel veranderd en service is niet meer zo belangrijk als het was toen hij begon 63 jaar geleden. "De focus ligt nu meer op de veiligheid en dingen die je moet weten."

Akana denkt inmiddels ook al wel aan stoppen. Hij erkent dat het hem af en toe allemaal een beetje te zwaar wordt tegenwoordig. "We krijgen gemiddeld vier of vijf mensen met een rolstoel per reis, die we moeten helpen" aldus Akana, bij wie zelf vorig jaar een knie vervangende operatie werd uitgevoerd. "Ik begin nu te voelen dat mijn botten me een beetje in de steek beginnen te laten, maar ja ik ben dan ook vaak stukken ouder dan de meeste mensen die ik aan boord help."

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy