-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in Register

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *

Concorde al tien jaar aan de grond

Het was donderdag exact tien jaar geleden dat de supersonische Concorde voor het laatst heeft gevlogen. Na een trouwe dienst van 27 jaar voerde British Airways een allerlaatste vlucht uit tussen London Heatrow en Bristol. Uitgevoerd met Concorde Alfa Foxtrot, de zesde Concorde uit British Airways' vloot.

Toen het vliegtuig in de jaren ´50 werd ontworpen was het ontwerp revolutionair. Vanwege de hoge kosten van het project gingen twee bedrijven samenwerken: Het Britise British Aircraft Corportation en het Franse Aérospatiale. De Amerikanen en Russen probeerden ook een supersonisch vliegtuig te ontwikkelen wat deels is gelukt. De Russen bouwden de Tu-144, een soorgelijk vliegtuig maar deze machine heeft zeer weinig gevlogen voor het uit dienst werd gehaald na een aantal crashes. In de Verenigde Staten werkten Boeing en Lockheed aan een soortgelijk vliegtuig met zelfs scharnierende vleugels maar moesten vanwege de hoge kosten de ontwikkeling staken. Boeing ging echter verder met een heel ander revolutionair ontwerp: de B747.

In de 27 supersonische jaren heeft zich één incident voorgedaan waarbij alle inzittenden en enkele mensen op de grond om het leven kwamen. Dit gebeurde met een toestel van Air France op 25 juli 2000. Lees het hele artikel over deze crash.

De Concorde heeft alleen bij British Airways en Air France gevlogen en heeft in de 27 jaren meer beroemdheden en royalties vervoerd dan welk ander vliegtuig dan ook. Beide landen gebruikten het vliegtuig als icoon voor de luchtvaart maar desondanks waren nooit alle stoelen bezet en leed zij bij iedere vlucht weer verlies. Zeker na de crash in 2000 en de aanslagen in New York in 2001 ging het snel bergafwaarts.

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy