-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in Register

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *

Laatste vlucht klassieke VC-10 voor Royal Air Force

BRIZE NORTON - Na 47 jaar heeft de Royal Air Force gisteren de laatste vlucht uitgevoerd met de Vickers VC-10. Dit viermotorige toestel kwam in de jaren '60 in dienst als passagiersvliegtuig bij onder andere BOAC en werd later ingezet door het 101 Squadron. De twee toestellen waren de enige overgebleven toestellen. De 47-jaar oude vliegtuigen worden vervangen door de Airbus A330 Voyager. Als afscheid werd een flyby uitgevoerd bij diverse Britse vliegbasissen. Het formele einde zal deze maand plaatsvinden als de toestellen worden afgedankt. Wat er met de machines gaat gebeuren is nog niet bekend. Meerdere musea hebben interesse getoond om de vliegtuigen te exposeren.

De toestellen, Za147 en Za150 kwamen in 1966 en 1970 in dienst van de Royal Air Force. Gedurende de jaren werd zij bij meerdere conflicten ingezet, zoals bij de Falkland oorlogen en diverse oorlogen. De VC-10KC-3 zijn voorzien van buizen waardoor diverse vliegtuigtypen in de lucht kunnen worden bijgetankt. 

De Royal Air Force neemt dit jaar ook afscheid van de driemotorige L-1011 TriStar. Ook deze worden vervangen door de Airbus A330 Voyager; waarvan de RAF er momenteel zes in de luchtvloot heeft. Zij wacht nog op drie andere toestellen waarvan de laatste volgend jaar mei wordt geleverd. Dan zal het 10e squadron op volle kracht zijn. In de toekomst worden ook A330 Voyagers op Brize Norton gestationeerd.


Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy