-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

79 jaar geleden: De MacRobertson race begon

LONDEN - Het is vandaag 79 jaar geleden dat de Londen-Melbourne race begon. Voor deze unieke wedstrijd hadden zich 63 deelnemers ingeschreven. Hiervan maakten 21 toestellen het naar de startlijn in Middenhall, Engeland. Een van de deelnemers was de DC-2 Uiver, die door de KLM was ingezet als promotiestunt.

Bij vertrek dachten velen dat de DC-2, een passagiersvliegtuig, als een van de laatste binnen zou komen. Het finishte echter als tweede met een tijd van 90 uur en 13 minuten. Het werd eerste in de handicaprace. De eerste plaats ging naar de Britten Charles William Anderson Scott en Tom Campbell Black die met hun tweemotorige DeHavilland DH-88 een tijd hadden neergezet van maar 71 uur; ruim 19 uur sneller dan de tweede plaats. Slechts negen toestellen haalden de finishlijn. De laatste deelnemer kwam uit Nieuw-Zeeland en finishte op 3 november, ruim 13 dagen na te zijn opgestegen uit Engeland.

Door de winst was de KLM zo tevreden over het toestel, dat direct veertien extra DC-2s bij de Douglas Aircraft Company werden besteld. Deze vliegtuigen zouden worden geassembleerd door Fokker. Alle DC-2s in de vloot van de KLM begonnen met de registratie PH-AJ, gevolgd door een letter. Deze letter was tevens de beginletter van de naam die het vliegtuig kreeg. Zo was de PH-AJU de Uiver, de PH-AJP de Pelikaan en de PH-AJA de Arend.

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy