-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in Register

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *

Redding voor Tiara Air Nabij

ORANJESTAD - De Staten van Aruba staan positief tegenover het verzoek van de Arubaanse regering om Tiara Air financiëe ondersteuning te geven. Zij namen maandagavond laat unaniem een motie aan van die strekking. Daarmee lijkt een faillissement voorlopig van de baan. De Arubaanse luchtvaartmaatschappij is in financiële problemen gekomen door toedoen van de Venezolaanse autoriteiten.

Cadivi, de Venezolaanse deviezenautoriteit, moet toestemming geven om buitenlandse tegoeden vrij te geven. De instantie heeft echter een enorme achterstand, waardoor Tiara Air al sinds begin dit jaar geen geld heeft ontvangen uit Venezuela.

Het gaat om enorme bedragen aan tickets die door Venezolanen zijn gekocht in bolivars, maar die moeten worden omgewisseld in Dollars. Vorige maand kwam de cashflow van de luchtvaartmaatschappij daardoor in problemen en konden de salarissen van het personeel niet worden uitbetaald. Minister Otmar Oduber van Toerisme, Transport en Cultuur is vorige week naar Venezuela gereisd voor overleg. Hij heeft weten te bewerkstelligen dat Cadivi alvast 1,9 miljoen dollar heeft overgemaakt.

De verwachting is dat de rest in de loop van de komende maanden komt, maar dat is voor Tiara Air te laat. De maatschappij is er inmiddels het aantal vluchten drasisch te verminderen om zo kosten te besparen. Zonder financiele hulp zou nog deze week surseance van betaling moeten worden aangevraagd.

De luchtvaartmaatschappij klopte al bij Aruba Tourism Authority (ATA) aan om een beroep te doen op het noodfonds. ATA liet hen weten niets te kunnen doen, omdat het noodfonds niet bedoeld is om financiële ondersteuning te geven aan bedrijven. Wel werden de afgelopen drie dagen uit het fonds overnachtingen en tickets betaald voor passagiers die door uitgevallen vluchten op Aruba strandden.

"Een bedrag dat inmiddels is opgelopen tot rond de 100.000 dollar", vertelde minister Oduber, die aanwezig was bij de Statenvergadering, evenals minister van Financiën Juan David Yrausquin. De minister verzochten de Staten om een miljoen dollar ter beschikking te stellen aan Tiara Air als overbruggingskrediet tot de maatschappij voldoende geld heeft gekregen uit Venezuela. Hun hoofdargument is dat het een gezoend, goed draaien bedrijf betreft, dat geen schuld heeft aan de financiële problemen. Een faillisement zou 135 arbeidsplaatsen kosten. Dat laatste punt was voor oppositiepartij MEP doorslaggevend om in te stemmen met het verzoek van de regering.

Wel liet de leider van de gele partij Evelyn Wever-Croes weten dat de regering in de ogen van haar partij medeschuldig is aan de problemen van Tiara Air. "Leden van de regeringspartij AVP hebben immers bij de laatste presidentsverkiezingen de tegenkandidaten van president Maduro openlijk gesteund."

Het voorstel van de regering is om een miljoen dollar ter beschikking te stellen aan Tiara Air. De verantwoordelijkheid voor het uitbetalen op bepaalde momenten van bepaalde kosten zou bij ATA komen te rusten. Daarvoor moet echter wel de wetgeving die bepaalt wat ATA wel en niet mag doen, worden aangepast. Na een lange vergadering waren alle Statenleden tevreden over de uitleg en steunden de motie.

Bron: ANTILLIAANS DAGBLAD

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy