-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Eerste F-16 voor Irakese luchtmacht maakt maiden flight

FORT WORTH - Lockheed Martin heeft met succes de eerste vlucht gemaakt met een F-16 welke bestemd is voor Irak. Het land heeft 36 Fighting Falcons besteld uit de serie Block 52. Het toestel is een tweezits F-16, welke ondermeer gebruikt zal worden voor het trainen van nieuwe vliegers. Volgende maand zal de Amerikaanse fabrikant beginnen met de levering van de eerste 18 toestellen. De F-16 is een van de best verkochte militaire straaljagers en is in de loop der jaren meerdere malen verbeterd. Toch zal de luchtmacht van Irak niet de nieuwste versie ontvangen. Een aantal systemen, zoals de radar, is bewust gedowngrade.

De F-1 is wereldwijd ingezet in diverse conflicten en is inzetbaar in verschillende gevechten. Het kan worden voorzien van verschillende soorten munitie, waaronder luchtgeleide raketten, ongeleide bommen en air-to-ground raketten. Daarnaast heeft het toestel een boordkanon met 40.000 kogels en hittekogels om zichzelf te beschermen.

Lockheed Martin heef sinds de eerste vlucht van de F-16 in 1974 ruim 4500 van deze toestellen afgeleverd aan ruim 25 landen, waaronder Nederland en Noorwegen. Hoewel het aantal orders snel verminderd, blijft Lockheed Martin mogelijk nog tot 2017 het toestel bouwen waarna definitief zal worden overgegaan op de opvolger, de F-35 Lightning II, beter bekend als de Joint Strike Fighter.

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy