-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in Register

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *

Werderom drie vliegtuigen op transport naar nieuw NMM

Drie imposante vliegtuigen, waaronder de Dornier-24 (Do-24), gaan 27 mei a.s. op weg naar hun nieuwe plekje in het Nationaal Militair Museum. De vliegtuigen zijn vanaf eind 2014 te bewonderen in het museum, samen met nog eens 23 vliegtuigen. In het museum is, naast de vliegtuigen zelf, ook aandacht voor de persoonlijke verhalen van piloten van de Do-24. De vliegtuigen hebben alle drie op verschillende manieren een bijdrage geleverd aan de geschiedenis van de krijgsmacht.

Naast de Dornier 24 gaan ook de B-25 Mitchell en de Sikorsky S-58 helikopter naar hun nieuwe bestemming. De Dornier 24 was een vliegboot van Nederlands ontwerp met een groot vliegbereik en een goede zeewaardigheid. De eerste vlucht vond plaats op 3 juli 1937. De Dornier werd in Nederlands-Indië gebruikt. Het toestel heeft een spanwijdte van 27 meter en is 22 meter lang. De B-25 Mitchell, genoemd naar de beroemde Amerikaanse luchtvaartpionier Generaal William ('Bill') Mitchell, was een aanvalsbommenwerper die tijdens de WOII in Nederlands-Indië is gebruikt. Vliegtuigen van dit type werden tijdens de WOII ook boven Europa ingezet, onder andere tijdens D Day.

Medio 1954 werden de laatste B-25's van de Marineluchtvaartdienst (MLD) uit dienst gesteld. Vanaf 1960 ontving de MLD twaalf Sikorsky helikopters voor gebruik aan boord van Hr. Ms. 'Karel Doorman', mogelijk gemaakt door opvouwbare rotors en staart. De Sikorsky werd gebruikt voor het bestrijden van onderzeeboten. Op Trekker-Oplegger-Combinaties worden de vliegtuigen op 27 mei naar het nieuwe museum gebracht, zo'n 3 kilometer verderop. Het uitzonderlijke transport vindt 's-nachts plaats om het overige verkeer niet te hinderen.

bron: Nationaal Militair Museum

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy