-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in Register

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *

Historische HP-42 wordt mogelijk herbouwd

Slechts weinigen kennen dit vliegtuig, de HP-42 die in de jaren 30 werd ontwikkeld door het Britse Handley Page. Deze tweedekker kon maar liefst 25 passagiers vervoeren met een snelheid van zo'n 180 km/u. Het was de Concorde, de Boeing 747 voor die tijd maar slechts acht toestellen rolden uit de assemblagefabriek. Geen enkel vliegtuig heeft de afgelopen 84 jaar overleefd. Allen raakten onherstelbaar beschadigd tijdens een zandstorm, branden of harde landingen. Een stel Britten begint volgend jaar om geld in te zamelen om een toestel vanuit niets op te bouwen en deze op vliegshows te laten vliegen.

Hoewel de organisatie aangeeft al een aantal sponsoren te hebben gevonden, zijn alle donaties van harte welkom. Het plannen heeft al 20 jaar in beslag genomen, het bouwen zal ook zeker twee à drie jaar gaan duren. Er wordt hard aan een website gewerkt om meer bekendheid te winnen, wat extra donaties zal moeten opleveren.

De HP-42 had een spanwijdte van 40 meter en woog 12 ton. Vanuit Europa werd via meerdere tussenstops naar het huidige India gevlogen, een vlucht die enkele dagen in beslag nam.

In de jonge jaren van de luchtvaart vlogen uitsluitend passagiers in de eerste klasse. Vliegveiligheid was nog niet het allerbelangrijkste en van stoelriemen had nog nooit iemand gehoord. Maar na een incident met een watervliegtuig werd toch besloten om passagiers voortaan veiligheidsriemen te laten dragen. Mensen uit de hoge klasse hadden de mogelijkheid een rondvlucht boven Londen bij te wonen, waar de Britse tradities uiteraard erg belangrijk waren. Passagiers werden voorzien van thee en biscuits en voor bedrijven waren de kisten van Imperial Airways een icoon van advertenties. Diverse beroemdheden schitterden voor dit prachtige icoon.

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy