-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Airbus ontwikkelt opvolger van de Beluga

TOULOUSE - Vliegtuigbouwer Airbus is begonnen aan de ontwikkeling van een nieuw transportvliegtuig om de Beluga mee te vervangen. Het vliegtuig zal worden gebaseerd op de succesvolle Airbus A330-200 en zal mogelijk in 2019 in gebruik worden genomen. De Beluga is een vrachtvliegtuig dat door de Europese fabrikant wordt gebruikt om onderdelen van de ene naar de andere fabriek over te brengen. De vloot van vijf vliegtuigen wordt zeer intensief gebruikt. De, op de Airbus A300 gebaseerde Beluga vervoert ondermeer rompen uit de A320-familie, staartstukken voor de A380 en andere grote onderdelen.

Airbus wil de inzetbaarheid van haar Beluga-vloot in 2017 verdubbelen door het laden en lossen te versnellen. Airbus voorziet een steeds grotere vraag naar vliegtuigen tot 200 passagiers, en heeft al meerdere malen de productie van de A320 verhoogd. Door de vliegtuigen minimaal aan de grond te houden, kunnen meer onderdelen worden vervoerd en de productie verder worden verhoogd. De A300-600ST Beluga, zoals de officiële naam duidt, dankt zijn naam aan de Beloega dolfijn. Het vliegtuig koos op 13 september 1994 voor de eerste keer het luchtruim. De karakteristieke vorm van de kop lijkt op die van het Beluga transportvliegtuig. Het toestel heeft het grootste besteedbare volume wat mogelijk wordt gemaakt door de gigantische laadklep aan de voorkant. Om dit mogelijk te maken heeft de fabrikant het cockpit gedeelte verlaagd om de de onderdelen beter te kunnen laden en lossen.

De ontwikkeling van de vervanger is gelanceerd onder de naam "Fly 10000". Ondanks de steeds toenemende vraag naar vliegtuigen, zal Airbus opnieuw vijf van dit soort transportvliegtuigen ontwikkelen, hetzelfde aantal als nu. Vanaf 2025 zullen de huidige machines de vloot langzaam verlaten, waardoor Airbus in staat is in enkele jaren het dubbele aantal onderdelen te vervoeren.

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy