-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Daar gaat ze dan, de laatste MD-11

SCHIPHOL - Daar gaat ze dan, de laatste driemotorige MD-11 van de KLM. Het toestel is zojuist opgestegen van de Kaagbaan (runway 24) als ferryvlucht KL9865 naar de Mojave woestijn via Seattle. Het toestel met de doopnaam Florence Nightingale is de laatste uit een reeks van tien toestellen die de afgelopen jaren is uitgefaseerd. Speciaal voor fans organiseerde de KLM in november drie afscheidsvluchten boven Nederland. "Floortje" zoals ze door de bemanning, personeel en fans wordt genoemd, werd door McDonnell Douglas geleverd op 16 september 1994 en is hiermee dus iets meer dan 20 jaar oud.

Ontdaan van de kleuren van de eigenaar maakte de MD-11 iets na tienen contact met ground contol: "taxi to runway 24, KLM 9865". Een rondje rondom Schiphol kon natuurlijk niet ontbreken. Onder begeleiding van enkele patrouillewagens van de luchthaven kwam het toestel aan bij de Kaagbaan. Het vliegtuig kreeg toestemming om op te stijgen en is nu onderweg naar Seattle waar de bemanning en toestel aan douane-formaliteiten zullen worden ondergaan. Daarna wordt doorgevlogen naar de Mojavewoestijn, zo'n 4 uur vliegen. Na aankomst zal spoedig worden begonnen aan de ontmanteling van de meest bruikbare onderdelen.

Het afscheid valt voor velen zwaar. Het kenmerkende driemotorige toestel was de laatste in passagiersuitvoering dat nog rondvloog. Door het afscheid zegt ook KLM definitief gedag tegen een 80-jarige samenwerking tussen Douglas en later McDonnell Douglas. De toestellen zijn vervangen door Airbus A330s, die met twee motoren aanzienlijk zuiniger in het gebruik is.

Klik voor een groter formaat

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy