-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Bombardier voltooit certificeringproces CS-100

MONTREAL - Na ruim elf jaar nadat de Canadese fabrikant Bombardier het CSeries project heeft aangekondigd, heeft zij dan eindelijk het 'flight testing' proces afgerond. Hierdoor is het toestel 'veilig' verklaard en kan de fabrikant zich richten op het afronden van het gehele proces. De volgende stap op weg naar de eerste levering bestaat uit het uitvoeren van testvluchten met passagiers.

Het project heeft enkele jaren vertraging opgeleverd en heeft een groot financieel risico met zich meegebracht. Maar vandaag was het zover. Nadat de CS-100 op 16 september 2013 de eerste vlucht heeft gemaakt, kan er nu eindelijk worden begonnen aan de voorbereiding van de levering van het eerste toestel.

Bombardier's CSeries project wordt in twee varianten aangeboden, de CS-100 met plaats voor ongeveer 110 passagiers en de iets grotere CS-300 die 135 passagiers kan vervoeren.

Sinds de eerste vlucht van de CS-100 op 16 september 2013, hebben vijf prototypes ruim 2400 vlieguren gelogd. Op 14 oktober meldde de vliegtuigbouwer nog dat het programma ruim 90% van alle tests had doorstaan. Tot dusver zijn zo'n 250 toestellen besteld, waarvan 53 CS-100 en 190 CS-300s. Onder de klanten zitten enkele grote namen zoals SWISS, Air Baltic, Korean Air, Gulf Air en Porter Airlines. Ook enkele leasemaatschappijen hebben orders geplaatst voor dit nieuwe programma. Bombardier heeft echter wel moeite om nieuwe klanten te vinden voor dit type. De laatste order werd in maart dit jaar geplaatst door de Maleisische start-up FlyMojo.

SWISS krijgt de eer om volgend jaar de eerste CS-100 op te nemen in de vloot, die gebruikt zal worden om de vloot te moderniseren. Op dit moment vliegt de maatschappij met viermotorige AVRO RJ-100s. Bombardier verwacht over zo'n zes maanden de certificering voor de grotere CS-300 af te ronden. AirBaltic is de launch customer van dit toestel.   

Foto (C) Bombardier

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy