-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in Register

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *

International Civil Aviation Organization (ICAO)

Hoe zou het zijn om één standaard te hebben in de luchtvaart? Geen verschillende regels meer, geen rare codes meer, alles hetzelfde. Hiervoor is de ICAO in het leven geroepen. Maar wat is de ICAO en wat is een ICAO-code?

Wat is de ICAO?

De ICAO is een speciale organisatie van de Verenigde Naties die zich richt op de luchtvaart. Deze organisatie is in 1947 opgericht naar aanleiding van de Conventie van Chicago (ook wel bekend als Convention on International Civil Aviation) die op 7 december 1944 gehouden was en door 52 landen werdt ondertekend. Tijdens de conventie zijn de regels voor de luchtruim, vliegtuigregistraties, veiligheid en personenvervoer door de lucht vast gelegd. Deze conventie is in het leven geroepen doordat de luchtvaart een harde ontwikkeling onderging gedurende de Tweede Oorlog. Als gevolg van deze ontwikkeling ontstond de behoefte aan internationale standaarden en afspraken voor een veilige en ordelijke ontwikkeling in de luchtvaart.

De ICAO is een internationale organisatie voor de civiele luchtvaart: ICAO betekend International Civil Aviation Organisation, waarvan het hoofdkwartier in Montreal, Canada. De voorloper van de ICAO was de International Commission for Air Navigation (ICAN) dat tijdens de conventie van Parijs in 1919 werd opgericht. De ICAO ziet er op toe dat er veilig genavigeerd wordt in de lucht, de infrastructuur op de vliegvelden, vluchtinspecties, dat alles volgens de wet gebeurd en de procedures die gelden bij het kruisen van landsgrenzen.

Luchthaven en luchtvaartmaatschappij codes

Zowel de ICAO als de IATA hebben een eigen code systeem voor zowel vliegvelden als luchtvaartmaatschappijen. De ICAO-code bestaat uit een vierletterige luchthavencode en een drieletterige luchtvaartmaatschappijcode. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het vliegveld Amsterdam Schiphol dat als vierletterigecode 'EHAM' heeft. Er zijn echter ook landen die het handiger aanpakken. De Verenigde Staten en Canada proberen zoveel mogelijk het systeem te hanteren dat de ICAO-code zoveel mogelijk lijkt op de IATA code. Bijvoorbeeld voor Los Angeles International Airport. De IATA-code is LAX en de ICAO-code is KLAX. Dit geldt ook voor Canada.

Alfanumerieke codes

Naast de luchthaven en luchtvaartmaatschappij codes is de ICAO ook verantwoordelijk voor de alfanumerieke vliegtuigtypecodes die twee tot vier karakters bevatten. Deze codes zorgen voor de informatie die nodig is bij de indentificatie van het toestel dat bijvoorbeeld in de vluchtplannen staat. Een voorbeeld hiervan is de Boeing 747 dat de code (afhankelijk van de variant) B741, B742, etc gebruikt.

Callsigns (Telephony Designators)

De ICAO zorgt ook voor de zogenaamde Call Signs, ook wel Telephony Designators genoemd. Deze code bestaat uit de drieletterige luchtvaartmaatschappij identificatiecode gevolgt door één of twee woorden. Het kan voorkomen dat deze code overeenkomt met het toestel waarmee gevlogen wordt, maar dit is niet altijd gebruikelijk. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de maatschappij Aer Lingus en Japan Airlines International. De identificatiecode voor Aer Lingus is EIN en voor Japan Airlines International is dat JAL en de designator is voor Aer Lingus Shamrock. Voor Japan Airlines International is dat Japan Air. Een Aer Lingus vlucht met het nummer 111 wordt geschreven als 'EIN111', maar uigesproken als 'Shamrock One Eleven'. Japan Airlines International vlucht 111 is geschreven als 'JAL111' en uigesproken als 'Japan Air One Eleven'.

Vliegtuigregistratie

De ICAO zorgt ervoor dat er een standaard is voor de registratienummers van vliegtuigen, ook wel 'tail numbers' genoemd. Hieronder vallen ook de codes voor het herkennen in welk land een vliegtuig is geregistreerd. Elk land heeft zijn eigen code die aanduidt dat het vliegtuig uit dat land komt. De code van Nederland is PH gevolgt door drie letters. Duitsland heeft de letter D, België heeft OO, etc. Aan de hand van de letters, cijfers of beide voor het streepje kan gezien worden waar het vliegtuig geregistreerd staat.

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy