-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Brazilie bestelt 36 Gripens

Na jaren van onderhandelingen heeft president Dilma Rousseff van Brazilie woensdag de knoop doorgehakt: Het land bestelt 36 Saab 39NG Gripens om de vloot te moderniseren. Gedurende tien jaar heeft de regering van het Zuid-Amerikaanse land opties bekeken. Onder andere de Boeing F/A-18, de Franse Rafale en de Britse Typhoon maakten kans. Uiteindelijk is toch besloten voor het Zweedse ontwerp te gaan.

Hoewel volgens ingewijden de voorkeur uitging naar de Franse Rafale, werd deze toch afgewezen vanwege de hoge kosten. Het Amerikaanse toestel werd niet gekozen nadat bleek dat de veiligheidsdiensten meerdere functionarissen hadden bespioneerd en afgeluisterd, waaronder de president.

De toestellen hebben een waarde van circa $5 miljard. Er zijn ruim 250 Saab Gripens in gebruik bij vijf krijgsmachten, te weten: Zweden, Hongarije, Zuid-Afrika, Tsjechie en Thailand. Daarnaast dingt het toestel mee bij onder andere Canada en Zwitserland. De Gripen kan 6,5 ton bewapening vervoeren. Het is standaard voorzien van een 27 mm machinegeweer. Het jachtvliegtuig is leverbaar als eenzits maar ook als tweezitter.

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy