-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Eerste lijndienst voor KLM

17 mei 1920

Algemene gegevens:

Informatie route:
Datum: 17 mei 1920
Locatie: Schiphol, Nederland

Informatie vliegtuig:
Toestel: De Havilland DH-16

Passagiers:
Aantal passagiers: 0
Aantal bemanningsleden: 1

Nadat de Eerste Wereldoorlog was afgelopen, stonden militaire vliegtuigen doelloos op vliegvelden. Albert Plesman, oprichting van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) kreeg een idee en vroeg toestemming om Schiphol te gebruiken als vliegveld. Het voorheen militaire veld kreeg hierdoor een nieuwe functie in de vorm van een luchthaven voor post en later ook voor passagiers. Een half jaar later voerde de KLM op deze historische dag, haar eerste lijnvlucht uit. De eerste bestemming was Londen. De KLM gebruikte hiervoor een De Havilland DH-16 die was gehuurd van een Britse bedrijf en had daarom de Engelse registratie G-EALU. Dit was het begin van de civiele luchtvaart, voor KLM en voor Schiphol.

Kort hierna werden meer vliegtuigen toegevoegd; meestal van Anthony Fokker. De KLM vervoerde in het eerste jaar slechts 345 passagiers. Ter vergelijking: in een 747-400 kunnen 415 passagiers plaatsnemen.

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy