-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De eerste gemotoriseerde vlucht

17 december 1903

Wilbur en Orville Wright waren twee fietsenmakers die geschiedenis hebben geschreven in de luchtvaart. Ze bouwden een zweefvliegtuig, gebaseerd op een artikel over Otto Lilienthal en testten dit vliegtuig uit boven Kitty Hawk.

Deze plaats werd gekozen vanwege de vrij harde zeewind die er woei. In tegenstelling tot andere pioniers, deden de gebroeders Wright rustig aan. Zij wilden eerst een vliegtuig leren besturen. In 1901 ontwikkelden ze een windtunnel om hun ontwerpen van zweefvliegtuigen en verschillende vleugelvormen te testen. Voor de eerste gemotoriseerde vlucht was er uiteraard wel een motor nodig. Deze motor werd door Charles Taylor, een goede vriend van de gebroeders Wright, gebouwd. Het vliegtuig was nog niet klaar of Samuel P. Langley kondigde aan een vlucht te maken. De gebroeders Wright kwamen onder druk te staan en gingen met hun niet afgemaakte vliegtuig naar Kitty Hawk om het toestel te testen.

Op 14 december 1903 startten de gebroeders Wright de motor. Wilbur mocht het vliegtuig besturen. De Wrights hadden een soort schans gemaakt om het vliegtuig op snelheid te laten komen, maar het vliegtuig stortte vrijwel meteen neer in de duinen. Drie dagen later, na het vliegtuig te hebben gerepareerd en de besturing verder te hebben afgemaakt, gingen Wilbur en Orville het opnieuw proberen. Orville mocht dit keer het vliegtuig besturen. De motor werd gestart, het vliegtuig maakte snelheid en het kwam los van de grond. Het vliegtuig, later omgedoopt tot Flyer1, vloog een afstand van 37 meter in 12 seconden.

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy