-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De oprichting van 's werelds eerste luchtvaartmaatschappij

16 november 1909

Op 16 november 1909 richtte Graaf Von Zeppelin een bedrijf op die zich specialiseerde in passagiersvluchten met zeppelins. Het bedrijf, dat de naam DELAG (dit staat voor Deutsche Luftschiffahrt Aktien Gesellschaft) droeg, was de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Geld werd beschikbaar gesteld door financiële steun van grote steden. Daarnaast werd 400.000 Mark beschikbaar gesteld door Luftschiffbau Zeppelin uit Friedrichshaven door zeppelins te bouwen.

DELAG schafte in 1910 de LZ-7 Deutschland aan, het tweede luchtschip dat door Luftschiffbau Zeppelin werd gebouwd, maar de eerste die daadwerkelijk werd gebruikt. Dit toestel werd ingezet op een vlucht van Frankfurt naar Düsseldorf via Baden-Baden. Enige tijd later kwamen er speciale mensen die de zorg voor de passagiers als taak hadden. Deze personen werden stewards/stewardessen genoemd. In 1913 had de maatschappij een groot netwerk opgebouwd in Duitsland, dat echter binnen korte tijd tot niets was gereduceerd door het aanbreken van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze vreselijke oorlog werden de drie luchtschepen afgestaan aan het Duitse leger. Echter, aan het einde van de oorlog werden weer twee machines aangeschaft (dit waren de LZ-120 Bodensee en de LZ-121 Nordstern) waarmee opnieuw een netwerk werd geopend tussen Berlijn en Friedrichshafen. Toen Duitsland zich overgaf werd de LZ-120 afgestaan aan Italië de LZ-121 ging naar Frankrijk. Vanaf september 1928 beschikte DELAG over haar eerste luchtschip die in staat was enorme afstanden non-stop te overbruggen. Dit toestel, de LZ-127 Graf Zeppelin, was tevens ook het laatste luchtschip dat DELAG in de vloot nam.

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy