-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Fokker Spin, Anthony Fokkers eerste succesvolle vliegtuig

31 augustus 1911

De Fokker Spin was het eerste vliegtuig dat door Anthony Fokker werd ontwikkeld en gebouwd. Van jongs af aan was Anthony al gefascineerd door vliegen. In 1910 had Anthony genoeg geld bij elkaar gespaard voor een vliegtuig. De Duitser Jacob Goedecker hielp Fokker met de constructie. Het vliegtuig was al snel vliegklaar maar werd door Franz von Daum tegen een boom gevlogen waarbij het toestel dusdanig werd beschadigd dat reparatie onmogelijk bleek te zijn. Hierna bouwde Fokker een tweede Spin en leerde zichzelf vliegen. Hij behaalde al vrij snel een vliegbrevet door in zijn eigen machine te vliegen. Enige tijd later vloog Von Daum opnieuw in de Spin, die vervolgens opnieuw onherstelbaar beschadigd raakte.

Fokker bouwde toen opnieuw een Spin die de naam Spin 3 kreeg. Op 31 augustus 1911 vloog hij hiermee een historische vlucht boven Haarlem. Deze vlucht toonde wie hij was en wat hij allemaal kon. Vol vertrouwen vestigde Fokker een vliegtuigfabriek en vliegschool bij Berlijn. Hier bouwde hij in een jaar tijd 25 Fokker Spins die veel Duitse burgers tot vlieger hebben opgeleid. Zelfs een paar tweezitters werden gebouwd. Toen Anthony na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte, nam hij een, helaas, incomplete Spin mee. Tijdens de bezetting van de Duitsers verdween het vliegtuig naar Berlijn. Na de oorlog belandde de Spin zelfs in Polen. In 1986 keerde deze Spin weer terug op Nederlandse bodem.

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy