-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Het ongeluk met de Hindenburg

3 mei 1937

Algemene gegevens:

Informatie route:
Vluchtnummer: Geen
Datum: 3 mei 1937
Locatie: Naval Air Engineering Station Lakehurst, New Jersey, Verengde Staten

Informatie vliegtuig:
Toestel: Zeppelin Hindenburg klasse

Passagiers en slachtoffers:
Aantal passagiers: 36
Aantal bemanningsleden: 61
Aantal dodelijke slachtoffers: 36

Eén van de laatste luchtschepen (ook wel zeppelins genoemd) was de Duitse Hindenburg die door Zeppelin als LZ-129 was gebouwd. Het luchtschip was 245 meter lang en kwam in beweging door vier motoren (aan elke zijkant twee, waarvan één aan de voor- en één aan de achterkant van het schip). Om de Hindenburg in de lucht te houden werd gebruik gemaakt van waterstof, verdeeld over zestien zakken. In tegenstelling tot helium, dat werd gebruikt bij de Amerikaanse en Britse luchtschepen, is waterstof zeer licht ontvlambaar. Aangezien er veel spanning was tussen Duitsland en de Britten/Amerikanen, gaven de Britten en Amerikanen niet het proces om helium te verkrijgen.

De Hindenburg bood plaats aan ongeveer 100 personen waarvan 40 gasten en 60 bemanningsleden. De Hindenburg had al honderden vluchten gemaakt en meer dan 2000 passagiers vervoerd voordat ze van Frankfurt naar Lakehurst in de VS zou vliegen. Deze vlucht werd uitgevoerd op 3 mei 1937. Op de heenreis genoten de passagiers van het prachtige uitzicht. Er was 12 uur vertraging omdat de windrichting niet meezat. Tijdens het aanvliegen kwam de Hindenburg in een onweersbui terecht. Zonder dat iemand het zag of merkte sloeg de bliksem in. Er gebeurde in eerste instantie niets en de bemanning maakte zich klaar voor de landing. De ankers werden omlaag gelaten en de Hindenburg daalde rustig verder. Op een gegeven moment raakten de ankers de grond met als gevolg dat de Hindenbug werd geaard. Door de hierdoor ontstane kortsluiting met enorme warmteontwikkeling, ontvlamde waterstof uit een lekkende. De zappelin vloog in brand en binnen 60 seconden was er alleen nog een stuk schroot over. 61 van de 94 personen aan boord overleefden het ongeluk.

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy