-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ontwikkelingen voor lucht- en ruimtevaart

8 juni 1959

Eind jaren '50 was de NASA met buitengewone ontwikkelingen bezig die van groot belang zouden zijn voor de ruimtevaart, maar ook voor de militaire en supersonische luchtvaart. Het vliegtuig dat men ontwikkelde was een lang maar slank toestel, uitgerust met een regelbare raketmotor en twee afwerpbare, externe brandstoftanks (naast de interne brandstoftank) die voor een vluchtduur van 2,5 minuut zorgden. Het vliegtuig, of eigenlijk meer de raket, bestond voor het grootste deel uit titanium en roestvrij staal dat de enorme wrijvingswarmte (ruim 600 graden Celcius) kon doorstaan. De cockpit was uitgerust met dubbele ramen van hittebestendig glas. Aangezien titanium een vrij zwaar metaal is, moest North American enig gewicht besparen en daarom werd slechts het neuswiel uitgerust met een wiel. Het hoofdgestel bestond uit twee intrekbare skis die met zware schokdempers waren uitgerust zodat deze de enorme krachten konden weerstaan tijdens de landing met 320 km/u.

De X-15 werd gedragen door een B-52 die haar naar een hoogte van ongeveer 15.000 meter bracht. Vervolgens werd het vliegtuig losgekoppeld, de raketmotor ontstoken en een klimhoek van ongeveer 20 tot 40 graden aangehouden. Na 2,5 minuten te hebben gevlogen met een snelheid van bijna 7300 km/u naar een hoogte van bijna 108 kilometer, werd koers gezet naar de aarde. Nadat de raketmotor was uitgeschakeld vloog de X-15 vele rondes om snelheid te verliezen en zich voor te bereiden op de landing.

 

Tussen 1960 en 1968 hebben twaalf piloten 199 vluchten uitgevoerd met drie X-15s. In 1957 vond er echter een ongeluk plaats waarbij de vlieger om het leven kwam. Daarnaast gebeurden er vaak kleine ongelukken tijdens de landing. Het vliegtuig was erg belangrijk voor onder andere de ruimtevaart. Er werden gegevens verzameld die onmisbaar zouden zijn in de toekomst. Daarnaast heeft het vliegtuig ook tientallen records verbroken, waaronder een hoogte- en snelheidsrecord.

Technische gegevens

Lengte: 15,47 m

Breedte: 6,81 m

Hoogte: 3,96 m

Max. snelheid: 7297 km/u

Vliegbereik: 450 km

Vluchtduur: 150 seconden

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy