-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Frankfurt - Hahn (HHN / EDFH)

  EDFH

De luchthaven Frankfurt Hahn is een internationale luchthaven die ten westen van Kirchberg ligt. Het draagt de naam Frankfurt, maar het vliegveld ligt ongeveer 125 kilometer ten westen van Frankfurt, maar is wel goed bereikbaar via de autosnelweg. Hoewel er verschillende internationale vluchten worden uitgevoerd draagt de luchthaven niet de naam "internationaal". Dit is gedaan om verwarring te voorkomen met het internationale vliegveld van Frankfurt.

Geschiedenis

Het vliegveld is na de WO II in 1947 aangelegd door de Fransen in de gemeente Lautzenhausen. Later werd het door de U.S.A.F. overgenomen, maar doordat de Amerikanen de naam niet goed konden uitspreken werd de luchthaven vernoemd naar het plaatsje Hahn. In 1990 werd de militaire luchthaven voor burgerlijk gebruik vrijgegeven. In 1993 vond de eerste passagiersvlucht plaats en in 1997 nam Air France Cargo het luchtvrachtcentrum in gebruik. Vanaf 1999 maakt Ryanair gebruik van de luchthaven en heeft hier een hub.

Algemeen

De luchthaven heeft één start- en landingsbaan met een lengte van 3800 meter. Doordat de luchthaven zo ver van een grote stad ligt zijn de kosten hier lager waardoor Frankfurt Hahn veel wordt gebruikt door “low cost carriers”, waaronder Ryanair en Wizz Air. Naast de civiele vluchten wordt Hahn ook gebruikt voor vrachtvluchten van onder andere ACT Cargo, Aeroflot Cargo, Atlas Air, Kalitta Air en Silk Way Airlines.

Baangebruik

Het baangebruik op Frankfurt Hahn is als volgt. Als de wind uit het noorden, oosten of noordoosten komt, dan wordt runway 03 gebruikt. Komt de wind uit het westen, zuiden of zuidwesten, dan wordt runway 21 gebruikt. Bij wind uit het noordwesten en zuidoosten wordt runway 21 het meest gebruikt, maar het kan voorkomen dat gekozen wordt voor runway 03. Wanneer er weinig wind staat, kan het voorkomen dat de piloot toestemming vraagt om in tegengestelde richting te landen (Voorbeeld: is runway 21 in gebruik, kiest de piloot voor runway 03).

Spotten

De luchthaven autoriteiten houden niet van ladders/trappen bij het hek. Rond het vliegveld zijn twee plekken waar u een ladder nodig heeft (als u niet door het hek foto's wilt maken). Op deze plekken plaatst u de ladder/trap, neemt de foto en ga weg.

1. Weg B327
Deze plek is een van de bekendste plekken om te spotten op HHN. Als runway 03 in gebruik is, is dit een goede plek om het landende vliegverkeer te fotograferen. De heavies die gaan opstijgen, komen via taxibaan E de baan op en backtracken naar runway 03. De kleinere vliegtuigen komen meestal via taxibaan C de baan op. In de zomer kan het gras hier hoog zijn, dan is een ladder aan te raden. In de winter is dit geen goede plek, aangezien u dan altijd tegenlicht heeft. De beste tijd om hier in de zomer te komen is na 16.00u tot zonsondergang. U heeft hier minimaal 60mm nodig. U kunt de auto naast de weg parkeren (op eigen risico!).

2. Runway 21
Het komt voor dat sommige vliegtuigen leeg vertrekken. Deze zitten bij spot 1 al te hoog, dan kunt u beter hier zijn. De vliegtuigen moeten wel in de lucht zijn om ze in zijn geheel op de foto te zetten. Anders is het landingsgestel niet zichtbaar. U kunt de auto bij spot 1 parkeren en dan langs de weg naar spot 2 lopen. Net als bij spot 1 is deze plek het beste geschikt na 16.00u tot zonsondergang. U heeft hier minimaal 60mm nodig.

3. Approach runway 21 (avond)
Net als bij spot 1 en 2 is spot 3 geschikt voor het einde van de middag tot aan zonsondergang. Het landende vliegverkeer op runway 21 is vanaf hier te fotograferen. Let wel op, hier is geen officiële parkeerplaats aanwezig. U kunt uw auto in het dorp Hahn parkeren of naast de bushalte (beide op eigen risico). Op deze plek heeft u geen ladder nodig en heeft U heeft hier minimaal 60mm nodig.

4. Approach runway 21 (ochtend)
Spot 4 ligt aan de andere kant van runway 21 en is een goede plek om het landende vliegverkeer dat in de ochtend komt vast te leggen. Tot ongeveer 13.00u staat u hier goed, daarna krijg u last van tegenlicht. Om bij deze plek te komen loopt u vanaf de weg over de paden naar het hek van het vliegveld (niet door de velden heen!). Naast de weg B327 is een kleine parkeerplaats waar u de auto kan parkeren. Hier heeft u wederom geen ladder nodig, maar wel een lens met minimaal 100mm.

5. Approach runway 21 (ochtend)
Dit is een andere optie voor spot 4. U staat hier dichter bij uw auto, maar u staat wel dichter op de vliegtuigen. Deze plek is net als spot 4 goed tot ongeveer 13.00u, daarna krijgt u last van tegenlicht. Hier heeft u geen ladder nodig, maar wel een lens met minimaal 70mm.

6. Parkeergarage
Dit is een andere populaire plek om te spotten. Spot 6 bevindt zich op de parkeergarage die tegenover de terminal ligt. Vanaf hier heeft u een goed uitzicht over de gehele luchthaven. U kunt hier de gehele dag staan. In de zomer kunt u wel last hebben van heat haze. U staat redelijk ver van de baan. U kunt uw auto parkeren op parkeerplaats P1 (€2,50 per uur). U heeft hier een lens nodig met minimaal 200mm.

7. General Aviation
Het kan voorkomen dat er een aantal interessante vliegtuigen op het platform bij de GAT staan. De vliegtuigen die taxibaan A gebruiken kunnen vanaf hier gefotografeerd worden. Let wel op, u staat erg dicht bij! U heeft hier minimaal een lens met 30mm nodig. De beste periode van de dag om hier te komen is vanaf zonsopkomst tot ongeveer 11.00u. U heeft hier wel een ladder nodig (minimaal 3 treden) en u kunt uw auto op het parkeerterrein tegenover de toren parkeren (€2,50 per uur).

8. Hahn Helicopter
Vliegtuigen tot een grootte van een Boeing 737 kunnen vanaf hier gefotografeerd worden. Deze plek is alleen niet aan te raden om de vliegtuigen taxiënd vast te leggen. U staat hier naast de brandstofopslagplaats en voor u rijden de brandstofwagens. Als runway 21 in gebruik is voor het opstijgen, kunt u de vliegtuigen vanaf hier fotograferen. De auto kunt u parkeren naast het Hahn Helicopter gebouw en dan loopt u naar de kleine heuvel. Deze plek is geschikt van 13:00u tot ongeveer 15:00u en u heeft hier een lens met minimaal 70mm nodig.

9. The Hill
Sinds 2007 ligt hier een grote heuvel die dicht bij de baan ligt. Dit is de bekendste spottersplek van het vliegveld en het biedt veel mogelijkheden. Deze plek is geschikt als runway 03 in gebruik is voor het landen, wanneer runway 03 in gebruik is voor vertrek en als runway 21 in gebruik is voor het opstijgen. U kunt hier tot ongeveer 15:00u staan, daarna krijgt u last van tegenlicht en kunt u het beste naar spot 1 gaan (mits runway 03 in gebruik is voor landen). Hier heeft u lens nodig met minimaal 100mm. Om hier te komU kunt uw auto parkeren bij de "Sommer und Winterdienst".

 
Laatste update: april 2013
ICAO/IATA code: EDFH / HHN
Stad: Hahn
Runway(s): 03/21

(c) Ruud Bouwknegt

Gemaakt vanaf spot 8 (Ruud Bouwknegt).

Spot 8 is een goede plek voor landing op runway 03 (Ruud Bouwknegt).

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Ground: 121.975
Langen Info: 123.525
Langen Radar: 125.6
  340.125
Tower: 119.65
  337.45
ATIS: 136.35

(c) Ruud Bouwknegt

Backtracken naar rwy 03 om op te stijgen. Gemaakt vanaf spot 8 door Ruud Bouwknegt.

(c) Ruud Bouwknegt

Vanaf spot 8 zijn de opstijgende vliegtuigen vanaf rwy 21 goed te fotograferen (Ruud Bouwknegt).

(c) Ruud Bouwknegt

Aeroflot komt regelmatig met een MD-11F naar HHN (Ruud Bouwknegt).

 

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy