-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dusseldorf International Airport (EDDL / DUS)

  EDDL

Düsseldorf International Airport is het derde drukste vliegveld van Duitsland. Veel verschillende vliegverkeer komt er naar dit vliegveld, niet alleen Europese luchtvaartmaatschappijen, maar ook Amerikaanse en Russische. Gedurende het gehele jaar vliegen een aantal Turkse maatschappijen van en naar Düsseldorf, onder andere Turkish Airlines en Pegasus Airlines. In de zomer zijn er tevens veel chartervluchten die vanaf hier uitgevoerd worden. Alle Duitse chartermaatschappijen vliegen op Düsseldorf, maar ook Lufthansa en Eurowings zijn van de partij.

Algemeen

Het vliegveld ligt ongeveer 9 km vanaf het centrum van Düsseldorf en is de belangrijkste luchthaven in het Rijn-Ruhr gebied – het drukst bevolkte gedeelte van Duitsland en een van de drukste gebieden ter wereld. Het vliegveld heeft twee start- en landingsbanen, welke 3000 meter (05R/23L) en 2700 meter (05L/23R) zijn. Er waren plannen om de 05R/23L te verlengen naar 3600 meter, maar het dorp Ratingen dat op de approach route ligt van het vliegveld heeft de plannen geblokkeerd.

Düsseldorf International Airport is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto. Op de snelweg is het goed aangegeven en als u met de trein komt, dan moet u uitstappen bij Flughafen Bahnhof.

Spotten

1. Terminal
Dit is een van de meest bekende plekken om te spotten op Düsseldorf. Dit is het terras dat op de hoofdterminal ligt. Vanaf hier heeft u zicht over het gehele vliegveld: beide banen, de platformen en het general aviation. Het maakt ook niet uit welke baan in gebruik is om te landen, u kunt vanaf hier alles overzien. Alleen het platform waar de vrachtvliegtuigen staan is gedeeltelijk zichtbaar. Om toegang te krijgen tot het terras moet een volwassenen €2,20 betalen, een student €1,50 en als u jonger bent al 16 jaar betaald u €1,00. Nadat u betaald heeft krijgt u een bonnetje en kunt u onbeperkt die dag het terras op en af. Het terras is dagelijks geopend van 10:00 tot 19:00u geopend. Bij slecht weer, gladheid of sneeuw blijft het terras gesloten.

Voor de vliegtuigen die aan de gate staan heeft u een 18mm lens nodig. Voor de vliegtuigen die gaan landen of voorbij taxiën is een 300mm lens genoeg.

2. Bahnhof
Spot 2 is op het terras dat bij het station ligt. Hier staat u nog dichter bij de baan: een Boeing 737 krijgt u er net op met een 70mm lens. Om hier te komen kunt u vanaf de terminal de monorail pakken of als u met de auto komt bij het station parkeren (€8,00 per dag). U moet hier een kaartje kopen voordat u het terras op kan, maar als u dit al in de terminal heeft gedaan hoeft dit niet. Het kaartje is geldig voor beide terrassen.

Hier is een 50mm lens genoeg. 300mm is genoeg voor de landende vliegtuigen. Alleen als u de vliegtuigen vanaf de zijkant op de foto's wilt hebben moet u lager gaan als 50mm (richting de 18mm).

Het terras op het treinstation is gesloten en zal op korte termijn niet heropend worden!

3. General Aviation
Spot 3 is bij het General Aviation apron. Om hier te komen volgt u de borden ‘Excecutive Terminal – GAT’ vanaf de hoofdterminal. U staat hier dicht bij het apron en u kunt door het hek heen de registraties lezen en in de hangaars kijken. Foto’s maken is hier wel wat moeilijker. Vanaf hier kunt u ook foto’s maken van vliegtuigen die gaan landen als rwy 05 in gebruik is.

4. Voetgangersbrug
Deze plek is het beste te bereiken vanaf spot 3. U parkeert de auto net voorbij spot 3 en gaat lopend verder naar de B8, naar de voetgangersbrug. Vanaf hier kunt u goed foto’s maken van vliegtuigen die landen op 05R en 05L.

5. Runway 05L/23R middag
Deze plek is pas geschikt in de namiddag (na 18.00 uur) om foto’s te maken van vliegtuigen die landen op de 05L/23R. Om hier te komen gaat u vanaf de Bundesstrasse 8/8n naar Kalkum (L422/”Kalkumer Schlossallee”. Ga richting Kalkum en neem de eerste links (Zeppenheimer Strasse). Na ongeveer 1 km komt u bij een t-kruising en houdt links aan. Na 400 meter komt u bij een brug. Vanaf hier kunt u lopend verder. U heeft hier wel een trap nodig om over het hek foto’s te maken.

Aankomst- en vertrektijden

Speciale vliegtuigen worden via de volgende website bekend gemaakt: Dusinfo.net

 
Laatste update: maart 2014
ICAO/IATA code: EDDL / DUS
Stad: Düsseldorf
Runway(s): 05L/23R, 05R/23L

Finnair op Dusseldorf Intl. Airport

Gemaakt vanaf het treinstation (116mm) door Michel Koster.

Emirates op EDDL

Emirates is een vaste bezoeker met de A330. Dit jaar veranderd dat en komen ze met een B777. Gemaakt door Michel Koster (135mm)

EgyptAir in nieuwe kleuren EDDL

Gemaakt vanaf de terminal door Michel Koster (72mm).

Air Berlin vanaf de terminal.

Gemaakt vanaf de terminal (40mm) door Michel Koster.

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Clearance Delivery: 121.775
Ground: 121.900
Tower: 118.300
  378.350

Langen Radar:

128.500
  133.775
Director: 119.400
ATIS: 123.775

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy