-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Keulen / Bonn (- Konrad Adenauer / Wahn) (CGN / EDDK)

  EDDK

Köln-Bonn Airport is een internationale luchthaven dat tussen Keulen en Bonn ligt, ongeveer 15km ten zuidoosten van het centrum van Keulen en 16km ten noordoosten van Bonn. Het vliegveld is het zesde grootste vliegveld van Duitsland en een van de weinige luchthavens die 24 uur per dag open zijn. CGN is het tweede grootste vliegveld voor vrachtvluchten.

Geschiedenis

De geschiedenis van het terrein waar de luchthaven ligt gaat terug naar 1913. In 1913 was het gebied waar nu het vliegveld ligt een militair trainingsgebied. In 1939 werd hier een vliegveld gebouwd voor de Duitse Luftwaffe. Na de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld overgenomen door de Britten en zij breide het vliegveld uit. Er werd een 1866m lange start- en landingsbaan aangelegd en vanaf 1951 werden de eerste civiele vluchten uitgevoerd. In de jaren '50 en '60 werden twee nieuwe start- en landingsbanen aangelegd, evenals een nieuwe terminal. De luchthaven heeft in het totaal drie start- en landingsbanen; runway 06/24 (2459m, beton), runway 14L/32R (3815m, asfalt) en runway 14R/32L (1863m, beton/asfalt).

In 1986 koos UPS (United Parcel Service) CGN als Europese hub voor haar vluchten. Aan het einde van de jaren 1990 werd gestart met het uitbreiden van de luchthaven. Een tweede terminal werd gebouwd en in 2004 werd het treinstation geopend. Naast UPS maken nog meer vrachtmaatschappij gebruik van het vliegveld. FedEx Express, Air Contractors, Bluebird Cargo (die vluchten uitvoerd voor UPS), Farnair en Star Air (Maersk Air) voeren vanaf hier vluchten uit naar bestemmingen over heel de wereld.

Ruimtevaart

Köln-Bonn Airport vestigd verschillende Duitse en Europese ruimtevaartbedrijven. Ondermeer DLR (German Aerospace Center), EAC (European Astronaut Centre) en een deel van ESA (European Space Agency) is hier gevestigd. Hier worden astronauten getrained voor de ruimtevluchten. Naast deze taak was het vliegveld een van de 19 niet-Amerikaanse uitwijkhavens voor de Space Shuttle.

Spotten

1,2 en 3 Terminal
Spottersplekken 1,2 en 3 liggen op en bij de terminal. Spot 1 en 2 zijn de spottersterassen op de hoeken van de terminal en spot 3 bevindt zich net ten oosten van de terminal. Vanaf spot 1 heeft u zicht op runway 14L en het platform wat voor de terminal ligt. Ook is vanaf hier het vrachtplatform te zien. Spot 1 is het meest geschikt voor landingen op runway 14L. Spot 2 is ook een terras vanwaar u zicht heeft op de militaire platformen, evenals de WDL hangaar. Deze liggen beide aan de westkant van het vliegveld.

4. Runway 14L middag
Spot 4 ligt aan de westkant van runway 14L. Deze plek is pas in de middag geschikt omdat u dan de zon in de rug heeft. Nadeel is wel dat u hier erg dicht bij de vliegtuigen staat. U heeft hier een trappetje nodig om foto's over het hek te maken.

5. Runway 14L middag
Om toch goede foto's te maken van de landende vliegtuigen op runway 14L moet u hier zijn. Deze plek ligt iets verder van het vliegveld, maar op ongeveer 125mm kan u een Boeing 737 in beeld krijgen. Om deze plek te bereiken loopt u vanuit de terminal naar het ICE treinstation. Loop hier voorbij en u kunt rechtsaf de bossen in. Bent u met de auto, dan neemt u de L84 (Alter Kölner Strasse). Aan de rechterkant ziet u een parkeerplaats waar u de auto kan parkeren. Loop vervolgens het pad in richting het vliegveld. Aan de linkerkant ligt open terrein waar u kunt staan.

6. Wahner Heide
Spot 6 is een goede plek in de ochtend als runway 14L in gebruik is. Hier kunt u foto's maken zonder ladder, maar met ladder kunt u over hek heen foto's maken. Om hier te komen verlaat u de terminal richting de A59 en u neemt de eerste afslag (Porz/Grengel). Bij de tweede verkeerslichten gaat u recht en bij de volgende verkeerslichten gaat u weer rechtsaf, de Alter Kölner Strasse in. De weg maakt een bocht naar rechts en na deze bocht is aan de linkerkant is een parkeerplek. U loopt vervolgens het pad in richting het vliegveld (ligt aan de andere kant van de weg).

7. Runway 14L radar
Spot 7 ligt aan de oostkant van runway 14L en is in de morgen een goede plek voor het landende en opstijgende vliegverkeer op runway 14L. Foto's maken is hier beperkt tenzij u een trappetje meeneemt met minimaal vijf treden. Spot 7 bevindt zicht bij een crashgate waardoor foto's gemaakt kunnen worden richting de terminal. Om hier te komen volgt u de aanwijzingen voor spot 6. U stopt niet bij spot 6, maar blijft de weg voor ongeveer 1km volgen. Aan de rechterkant ziet u een parkeerplaats liggen (een open zandvlakte) waar u de auto kunt parkeren. Aan de linkerkant is een pad dat naar het vliegveld loopt. Na ongeveer 300m lopen bent u bij de crashgate.

8. Runway 24
Spot 8 is samen met spot 9 een van de beste plekken om te spotten als runway 24 in gebruik is. De auto kunt u parkeren aan de andere kant van runway 24, voorbij spot 9. Hier maakt de weg een bocht naar rechts en aan de buitenkant van de bocht kunt u de auto parkeren. et wel heel goed op het verkeer wat hier rijdt. Deze rijden doorgaans harder als is toegestaan.

9. Runway 24
Samen met spot 9 is dit een van de beste plekken om te spotten als runway 24 in gebruik is. De auto kunt u parkeren zoals bij spot 8 staat beschreven. Vervolgens loopt u terug richting de kop van de baan. Let wel heel goed op het verkeer wat hier rijdt. Deze rijden doorgaans harder als is toegestaan.

10. Runway 32R
Runway 32R is bijna nooit in gebruik. De keer dat het voorkomt is deze plek geschikt voor het maken van foto's. Het nadeel is wel, je hebt vanaf hier bijna geen zicht op het vliegveld. Om hier te komen parkeert u de auto zoals beschreven staat bij spot 9. Bij de parkeerplaats vindt u een pad dat naar het hek van het vliegveld loopt. U komt uit bij een uitham in het bos vanwaar u foto's kan maken van de vliegtuigen die gaan landen.

11. Threshold 32R
Vanaf spot 9 is deze plek ongeveer 400 meter lopen. Spot 11 is een open plek die dicht bij de kop van runway 32R ligt. In de morgen is dit een goede plek voor de vliegtuigen die vertrekken vanaf 32R. Vanaf ongeveer 12.00u kunt u hier beter niet gaan staan omdat u dan last heeft van tegenlicht.

12. Kriegerstrasse
Om hier te komen neemt u afslag Porz/Grengel en bij de tweede verkeerslichten gaat u linksaf, richting Grengel/Wahn (Grengeler Mauspfad). Na ongeveer 350m gaat u weer links af (hier staat een klein bordje met de tekst "kaserne"). Na 200m gaat u rechtsaf, de Kriegerstrasse in. Halverwege deze straat ligt spot 13. Aan het einde van deze straat ligt de hoofdpoort naar de militaire basis, met een Fiat G-91.

13. Zuidkant van de luchthaven
Spot 12 ligt aan de zuidkant van het vliegveld en is bij een kleine parkeerplaatst die bij een poort van de militaire basis ligt. Fotograferen is hier niet mogelijk, maar vanaf hier kunt u wel enkele kisten zien die hier staan. Om hier te komen volgt u de aanwijzingen naar spot 12. Vervolgens blijft u de weg volgen voor ongeveer 1,5km en hier gaat u links (hier staat een bord van de DLR; Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahr). Dit is de Flughavenstrasse. Na ongeveer 600m is een klein parkeerterrein aan de rechterkant van de weg. U kunt hier de auto parkeren en vervolgens het voetpad volgen langs de linkerkant van het meer.

 
Laatste update: -
ICAO/IATA code: EDDK / CGN
Stad: Keulen
Runway(s): 06/24, 14R/32L, 14L/32R
(c) Ruud Bouwknegt
Gemaakt vanaf spot 6 (110mm) door Ruud Bouwknegt.

(c) Ruud Bouwknegt

WDL Aviation vliegt nog met de F-27. Gemaakt vanaf spot 6 (130mm) door Ruud Bouwknegt.

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Delivery: 121.850
Ground: 121.725
Ground military: 136.250
  254.650

Tower:

124.975
  253.025
Langen Radar: 118.750
  135.350
Director: 121.050
  389.525
ATIS: 124.200

(c) Ruud Bouwknegt

Gemaakt vanaf spot 4 (Ruud Bouwknegt).

(c) Ruud Bouwknegt

De thuisbasis van Germanwings is op Keulen. Gemaakt vanaf spot 5 (Ruud Bouwknegt).

 

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy