-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zürich International Airport (LSZH / ZRH)

LSZH

Zürich Airport is het enige vliegveld dat Zürich heeft. Het vliegveld ligt 13 kilometer ten noord-oosten van de stad, is het grootste en drukste vliegveld van Zwitserland en is de thuisbasis van de nationale maatschappij: Swiss. Ongeveer 100 luchtvaartmaatschappijen zorgen voor 160 vluchten naar alle continenten, behalve Oceanië. Tevens komen hier verschillende type zakenvliegtuigen omdat Zürich Zwitserlands financiële en economisch centrum is.

Algemeen

Het vliegveld heeft twee passagiersterminals. In 2003 is de nieuwe terminal E geopend onder de naam "Midfield". In de hoofdterminal zitten de pieren A en B en in de andere terminal zit pier E. Deze is bereikbaar via de ondergrondse treinverbinding. Eind 2008 is het observatiedek van Terminal 2 gesloten en een gedeelte van de terminal afgesloten wegens verbouwing. Het vliegveld heeft drie start- en landingsbanen. Hieronder staat een tabel met daarin alle gegevens.

Rwy Lengte ILS Omschrijving Gebruik
10 2500m   Voor vertrekkende vliegverkeer bij wind uit het oosten. Geen landingen. Soms
14 3300m ILS Belangrijkste baan om te landen. Niet voor vertrek. Altijd
16 3700m ILS Belangrijkste baan voor heavies die vertrekken. Soms voor landingen. Soms
28 2500m ILS Belangrijkste baan voor vertrek. 's Avonds landen. Altijd
32 3300m   In de morgen voor vertrek. Geen landingen. Soms
34 2700m ILS In de morgen voor het landen. Soms voor opstijgen van de heavies. Middelmatig

 

Maandag t/m vrijdag
06.00 - 07.00 landen RWY34, vertrek RWY32
07.00  -21.00 landen RWY14, vertrek RWY16 en RWY28
21.00 - 00.00 landen RWY28, vertrek RWY32 en RWY34
Zaterdag, zondag en tijdens vakanties in zuid Duitsland
06.00 - 09.00 landen RWY34, vertrek RWY32
09.00 - 20.00 landen RWY14, vertrek RWY16 en RWY28
20.00 - 00.00 landen RWY28, vertrek RWY32 en RWY34

Dit schema over het baangebruik is niet van toepassing als er harde wind staat en/of bij weinig zicht (RWY14 altijd voor het landen).

Bereikbaarheid

Hoe komt u bij het vliegveld?
Zürich Intl. Airport is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het vliegveld is per trein te bereiken vanaf Zürich Main Station (Zürich HB). De reisduur is ongeveer 9 tot 12 minuten. U kunt ook de tram vanaf Zürich HB nemen. Deze komt ook op het vliegveld, alleen u bent ongeveer 35 minuten onderweg. Op het vliegveld is een busstation aanwezig voor de bussen die naar de omliggende dorpen (Glattbrugg, Rümlang, etc) gaan.

Hoe komt u bij de verschillende spottersplekken?
De spottersplekken zijn allen bereikbaar met het openbaar vervoer. Lopend is dit maximaal 20 minuten. Hieronder een overzicht hoe u bij de verschillende plekken kan komen.

  • Spot 1 t/m 5: Deze plekken liggen rondom de terminal en zijn daardoor te voet bereikbaar.
  • Spot 6: Vanaf het station van Rümlang (Rümlang Bahnhof) moet u ongeveer 1,3 kilometer lopen (zie de omschrijving van spot 6 voor de route). Om in Rümlang te komen kunt u de trein nemen vanaf Zürich BH en gaat elk uur (reisduur: 11 minuten). Vanaf het vliegveld neemt u bus nr.510 en gaat 2x per uur (reisduur: 11 minuten).
  • Spot 7 t/m 9: Vanaf het centrum van Oberglatt is het 20 minuten lopen. Om in Oberglatt te komen neemt u bus nr.510 naar Stadel. U stapt uit bij  "Oberglatt Zentrum". Bus gaat 2x per uur, reisduur is ongeveer 17 minuten. U kunt ook de trein nemen vanaf Zürich HB en gaat 1x per uur. Reisduur is ook 17 minuten. Vanaf het station van Oberglatt neemt u de bus naar het centrum.

Tip
Om de actuele aankomst- en vertrektijden te achterhalen, inclusief registratie en vliegtuigtype, gaat u naar de website van het vliegveld. Daar ga je naar de timetable en zoek je op het woord "spotter".

Spotten

Om de gehele dag goede foto's te kunnen maken kunt u het beste in de morgen beginnen met plek 6. Ga pas naar plek 7 als runway 14 gebruikt wordt voor het landen. Vervolgens kunt u het beste naar spot 5 gaan tot ongeveer het middaguur. Daarna is spot 3 het beste als de heavies vertrekken van runway 16. Totdat de zon ondergaat kunt u foto's maken op spot 1. De volgorde van deze plekken is gebaseerd op het baangebruik volgens het bovenstaande schema.

1. Observatiedek Terminal B 
Dit is het nieuwe observatiedek op terminal B. Deze is sinds kort geopend en vanaf hier heeft u goed uitzicht over het vliegveld. Voor de toegangsprijzen klik hier. Gedurende de WEF dat ieder jaar wordt gehouden is het terras geopend van 08.00u tot 17.00u. De normale openingstijden voor de winterperiode is 09.00u to 17.00u. Er is een restaurant en toiletten aanwezig. Op het observatiedek heeft u genoeg aan een lens met 70mm. Om hier te komen volgt u de borden voor het observatiedek die in de terminal hangen.

2. Observatiedek Terminal E
Spot 2 is het terras op het dak van Terminal E. Het terras is gelegen aan de westzijde van de terminal en  vanaf hier heeft u zicht over de vertrekkende vliegtuigen op runway 28 en 16. U staat hier nagenoeg boven de vliegtuigen die aan de gate zijn geparkeerd. De meeste activiteiten op de luchthaven gebeuren aan de zuidkant van de terminal, zodat u eigenlijk de gehele tijd last van tegenlicht hebt. De beste tijd om hier te komen is in de ochtend, tot ongeveer 13.00u. In het weekend wordt runway 34 gebuikt voor het landen en heeft u vanaf hier goed zicht hier op. Toiletten en een snackautomaat zijn aanwezig. Voor het fotograferen van de vliegtuigen heeft u 18mm nodig voor de vliegtuigen die aan de gate staan en 300mm voor de vliegtuigen die vertrekken en/of landen.

Hoe komt u hier?
Om hier te komen neemt u de Shuttle Bus. Deze vertrekt vanaf terminal 2, vanaf Parking 3. Om hier te komen volgt u de borden van Parking 3 (in terminal 2). U loopt het gebouw uit en hier staat een klein gebouwtje van waar de bussen vertrekken. De bussen vertrekken elke 30 minuten.

3. Parking 3
Parking 3 is de parkeergarage dat het einde van de westelijke gebouwen van de terminal ligt, tegenover de threshold van runway 34. Spot 3 is een goede plek voor de vluchten die vroeg in de ochtend binnen komen op runway 34. Alle vliegtuigen die op de M-stands staan zijn vanaf hier te fotograferen, alleen kunnen voertuigen in de weg staan. Fotograferen is niet ideaal hier. De muren van de parkeergarage bestaan uit verticale lamellen met een tussenruimte van ongeveer 25cm. Bewegende objecten kunnen hierdoor lastig te fotograferen zijn. U kunt hier het beste in de morgen hier komen en u heeft hier minimaal 200mm nodig.

Hoe komt u hier?
Om hier te komen volgt u de borden naar Parking 3.

4. Parking 6
Wordt er geland op runway 28, dan is spot 4 de beste plek om te zijn. Vanaf hier kijkt u recht op de threshold van runway 28. Net als bij spot 3 heeft u hier ook last van de verticale lamellen die ongeveer 25cm uit elkaar staan. Op de begane grond van de parkeergarage zijn een aantal automaten voor eten en drinken. Toiletten bevinden zich in terminal 1 (ongeveer 5 minuten lopen). Vanaf spot 4 heeft u zicht op het landend en vertrekkend vliegverkeer op runway 28, de vliegtuigen die gebruik maken van runway 14 en de taxiënde vliegtuigen op taxibaan A en B. De beste tijd om hier te komen is aan het einde van de middag. U kijkt naar het noorden, dus het licht is de hele dag goed. U heeft hier wel 300mm nodig om foto's te maken.

Hoe komt u hier?
Om hier te komen gaat u terminal 1 uit en loopt u naar het oosten, richting het vrachtgedeelte van de luchthaven. Na ongeveer 200 meter komt u bij de parkeergarage.

5. Final Runway 28
Een ander bekend punt om foto's te maken is spot 5. Vanaf spot 5 ziet u de vliegtuigen runway 28 naderen en komen hier vrij laag over. De vliegtuigen die gaan opstijgen zijn vanaf hier niet te fotograferen. Hier zijn geen winkels, restaurants en toiletten aanwezig. De lens die u nodig heeft kan variëren van 18mm tot 200mm. De beste tijd van de dag om hier te komen is de tweede helft van de dag.

Hoe komt u hier?
U komt hier door terminal 1 te verlaten en naar het oosten te lopen. U loopt voorbij het Crew Building (OPS), het vrachtgebouw en het GAC. Het is ongeveer 15 minuten lopen.

6. "Heligrill"
Spot 6 ligt aan de westkant van het vliegveld, aan de zuid-westelijke kant waar runway 16/34 en 10/28 elkaar kruisen. Deze plek staat ook wel bekend als "Heligrill", vernoemd naar de lokale snackbar (toiletten zijn aanwezig). Vanaf dit punt kunt u de vertrekkende vliegtuigen van runway 16 (heaves) en runway 28 goed zien. In het hek zijn een aantal gaten gemaakt waardoor u foto's kan maken. Deze plek is het beste geschikt voor de namiddag. U heeft hier genoeg aan 135mm, maar 200mm of 300mm is alleen maar beter!

Hoe komt u hier?
Om hier te komen neemt u bus 510 vanaf het vliegveld. Vervolgens is het ongeveer 15 minuten lopen.

7. Runway 16
Dit is een leuke plek, gelegen aan het begin van rwy 16. Spot 7 is gelegen op een kleine heuvel bij het oefenterrein van de brandweer. Dit gebeid is een natuurgebied, u moet wel op de padden blijven en geen rommel maken. U kijkt vanaf de heuvel naar de threshold van rwy 16 en ziet de vliegtuigen oplijnen om op te stijgen. Het komt niet vaak voor dat rwy 16 gebruikt wordt voor het landen, maar is dit wel het geval, dan kunt u hier ook foto's van maken. Het meeste kleinere vliegverkeer vertrekt van rwy 28, alleen de intercontinentale vluchten vertrekken vanaf hier. Deze vluchten vertrekken de tweede helft van de middag. U heeft hier minimaal 100mm nodig, 300mm is aan te raden.

Hoe komt u hier?
Om hier te komen neemt u bus 510 vanaf het vliegveld. Vervolgens is het ongeveer 20 minuten lopen.

8. Runway 14/16
Spot 8 is een van de bekendste plekken om te spotten. Deze plek is gelegen langs de hoofdweg van Oberglatt naar Bülach, recht onder de approach van rwy 14 en 16. De spottersplek is bekend omdat vanaf hier alle landende vluchten gezien kunnen worden. Runway 14 is de enige baan waarop geland wordt. De plek is omgeven door weilanden en gravelpaden waardoor verschillende plekken gekozen kunnen worden. Welke lens u gebruikt maakt hier niet zoveel uit. Wel wordt aangeraden om minimaal 50mm te gebruiken. Spot 8 is de hele dag geschikt voor het maken van foto's. Hier is een snackbar, toiletten en bankjes aanwezig.

Hoe komt u hier?
Om hier te komen neemt u bus 510 vanaf het vliegveld. Vervolgens is het ongeveer 20 minuten lopen.

9. Runway 14
Spot 9 ligt aan de oostelijke zijde van runway 14, net achter het touchdown gebied van runway 14. Hier is een kleine heuvel waardoor u over hek de vliegtuigen kan fotograferen. U kunt hier het beste de eerste helft van de dag komen, zodat u geen last heeft van tegenlicht. Op werkdagen (maandag t/m vrijdag) wordt runway 14 vanaf 07.00u gebruik voor het landen. Deze plek is ook geschikt voor mooie foto's met zonsondergang er op. Houdt er wel
rekening mee dat hier niets aanwezig is, geen toiletten. U heeft hier een 300mm lens wel nodig.

Hoe komt u hier?
Om hier te komen gaat u eerst naar spot 8. Vervolgens gaat u 200 meter naar het oosten en gaat u voor de brug rechtsaf. U loopt naar het parkeerterrein (100 meter) en loopt langs het hek af. Volg het hek en u komt bij een kleine heuvel.

10. Runway 28 vertrek
Spot 10 ligt aan de noordkant van runway 28. Vanaf deze plek kunt u het vliegverkeer zien dat geland is op runway 14 en wat gaat vertrekken vanaf runway 28. U staat hier langs het hek van het vliegveld dus het kan voorkomen dat de politie komt vragen wat u hier doet. Langs het gehele hek van het vliegveld loopt een wandelpad waar u overal kunt staan. Nadeel is wel, u moet foto's door het hek nemen. De vliegtuigen die bij de Midfield terminal staan en die vertrekken vanaf runway 28, kunt u vanaf hier goed zien. Ook de vliegtuigen die oplijnen op runway 28 zijn goed te zien vanaf hier. Op deze plek heeft u voor detailfoto's ongeveer 300mm nodig. Voor een Boeing 777 die vanaf de Midfield terminal naar rwy 28 gaat, heeft u genoeg aan 55mm.

Hoe komt u hier?
Om hier te komen loopt u vanaf de terminal langs spot 4 af. Vervolgens loopt u langs de cargo en blijft u de weg volgen. Aan de linkerkant ziet u verschillende GA hangaars staan en u blijft de weg verder volgen tot deze naar links afbuigt. Vervolgens komt u lang het trainingscomplex van de militaire politie. Loop hier voorbij en naar enkele honderden meters begint een voetpad aan de linkerkant. U gaat een houten bruggetje over en u bent aangekomen bij spot 10. Zie de detailkaart aan de rechterkant, tussen de foto's.

 
Laatste update: -
ICAO/IATA code: LSZH / ZRH
Stad: Kloten
Runway(s): 14/32, 16/34, 10/28

thumb-SVK-Zurich-p0003.jpg

Made from spot 1 by Sander van Kan.

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Arrival: 119.700
Arrival West: 118.000
Arrival Noord/Oost 120.750
Final: 125.325
Tower: 118.100
Apron noord: 121.850
Apron zuid: 121.750
Delivery: 121.800

Departure:

125.950
ATIS Arrivals: 128.525
ATIS Vertrek: 129.000

Detailkaart

Detailkaart

Detailkaart met Welcome Inn Hotel en supermarkten.

(c) Ruud Bouwknegt

Gemaakt vanaf spot 3 (Ruud Bouwknegt).

(c) Ruud Bouwknegt

Vanaf spot 10 ziet u de vliegtuigen oplijnen op rwy 28 (Ruud Bouwknegt).

(c) Ruud Bouwknegt

Vanaf spot 10 ziet u de vliegtuigen oplijnen op rwy 28 (Ruud Bouwknegt).

(c) Ruud Bouwknegt

Vliegtuigen die van de Midfield terminal komen zijn vanaf spot 10 goed te fotograferen (Ruud Bouwknegt).

(c) Ruud Bouwknegt

Van de grotere vliegtuigen kunt u vanaf spot 10 met een 300mm lens mooie close-ups maken (Ruud Bouwknegt).

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy