-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Geneve Cointrin International Airport (LSGG / GVA)

 LSGG

Geneve Cointrin Airport ligt ongeveer 5 kilometer ten noorden van het centrum van Geneve. De eerste werkzaamheden om het vliegveld aan te leggen begonnen in 1920. Vanaf de bouw van de luchthaven tot nu toe heeft de luchthaven maar één betonnen start- en landingsbaan. Parallel aan de start- en landingsbaan ligt een grasbaan voor de lichtere vliegtuigen.

Algemeen

Het vliegveld ligt net ten zuiden van de Frans-Zwitserse grens en het is mogelijk om naar Frankrijk te gaan om te spotten. Dit houdt in dat als er vanaf het meer (runway 23) gelandt wordt, u vanaf Frans grondgebied foto's kan maken.

1. Terminal
Spot 1 is het terras dat op de bovenste verdieping van de terminal ligt. Een aantal jaar geleden werdt dit terras gesloten vanwege de bouw van de nieuwe terminal. Na de voltooing van de bouw hiervan werd het terras opnieuw geopend. Het gehele terras is voorzien van glas wat fotograferen bij regen onmogelijk maakt. Vanaf hier heeft u wel zicht over het platform en de baan. U kunt hier het beste in de morgen zijn omdat u dan de zon in de rug heeft. Om goedkoper eten en drinken te kopen (in de terminal is het vrij duur), kunt u naar de supermarkt gaan die in het treinstation zit (Migros Supermarket - dagelijks geopend van 08.00 - 20.00 uur).

2. Militair Kamp
Om hier te komen verlaat u de terminal en gaat u meteen linksaf. U loopt richting het treinstation (Gare CFF), loop hier voorbij, over de loopbrug die tussen het station en de Swissair en IATA Centre gaat (bruin gebouw). U komt nu bij de Geneva Arena: een lang gebouw dat u aan de linkerkant moet houden. Loop hier langs af en u heeft daarna zicht op het platform. Volg de weg die die omlaag gaat en een beetje naar links afbuigt en u komt bij het vrachtgebouw (Fret). Blijf de weg volgen en u komt bij het hek van het vliegveld uit. Nadat u langs een kleine chemische fabriek ben gekomen zijn er aan de rechterkant een aantal bruine houten huizen zichtbaar. Dit is een militair kamp. Klim hier de heuvel op en u heeft hier geen ladder nodig om foto's te maken. Deze plek is het meest geschikt in de morgen. Het is ongeveer 20 minuten lopen.

3. Approach runway 23
Spot 3 is geschikt voor het maken van foto's van de landende vliegtuigen. Vanaf hier zijn de vliegtuigen die de baan opdraaien niet te fotograferen. Om hier te komen neemt volgt u de weg vanaf spot 2. Volg de weg totdat u bij Chemin des Clys komt, net voor de approach lichten. Het is ongeveer 15 minuten lopen vanaf spot 2, ongeveer 40 minuten vanaf de terminal.

4. Noordkant (Frankrijk)
Ongeveer 100 meter voorbij spot 2 is de tunnel die onder het vliegveld doorgaat. Aan het einde van de middag (rond 15.00 - 16.00 uur), draait de zon langzaam naar het noorden en is het handig om naar de andere kant van het vliegveld te gaan. Om daar te komen neemt u de tunnel.  Als u eenmaal door de tunnel bent volgt u de eerste weg aan de rechterkant richting Foyer Schweitzer. Na ongeveer 250 meter ziet u een Lidl supermarkt vanwaar u een grote heuvel ziet met bankjes en bomen. Dit is een goede plek voor het maken van foto's van de landende vliegtuigen en vliegtuigen die gaan opstijgen. Hier heeft u de Alpen op de achtergrond. Het is ongeveer 15 minuten lopen vanaf spot 2, ongeveer 40 minuten vanaf de terminal. 

Let op: Neem uw paspoort mee, aan de andere kant bent u in Frankrijk!

5. TAG Aviation
Bij TAG Aviation staan verschillende vliegtuigen buiten op het platform geparkeerd. Hier staan ook de vliegtuigen van Jet Aviation en PrivatAir. Om deze plek te bereiken verlaat u de terminal een de westzijde en volgt u het fietspad. Vervolgens is er aan de rechterkant een kleine weg die steil omhoog loopt. Volg deze weg en u komt bij TAG Aviation. U loopt hier links om heen en aan de rechterkant is een parkeerterrein. Hier kunt u foto's door het hek maken van vliegtuigen die naar runway 05 taxiën. Ook vliegtuigen die landen op runway 05 zijn vanaf hier te zien, net als de vliegtuigen op de platformen.

6. Runway 05
Spot 6 ligt een stukje verder als spot 5, aan de kop van runway 05. Om hier te komen volgt u de aanwijzigingen naar spot 5, maar gaat u niet het parkeerterrein op. In plaats daarvan loopt u rechtdoor het fietspad op. Het hek van het vliegveld is vrij hoog hier, maar foto's zijn wel door het hek te maken van vliegtuigen die naar runway 05 taxiën. Vliegtuigen die gaan landen op runway 05 zijn hier goed te zien en te fotograferen. U kunt zelf bepalen waar u wilt staan.

7. Runway 05
Wilt u foto's maken van de landende vliegtuigen in de avond? Dan is spot 7 de juiste plek. U loopt voorbij spot 6. U komt bij een kruispunt waar u kunt gaan staan. Het platform is vanaf hier niet te zien, maar de landende vliegtuigen ziet u van ver aankomen. Dit is ongeveer 25 minuten lopen.

 
Laatste update: -
ICAO/IATA code: LSGG / GVA
Stad: Geneve
Runway(s): 05/23
Spot 5 (Ruud Bouwknegt)

Gemaakt vanaf spot 5 door Ruud Bouwknegt.Spot 5 (Ruud Bouwknegt)

Gemaakt door Ruud Bouwknegt vanaf spot 5.

Spot 6 (Ruud Bouwknegt)

Gemaakt vanaf spot 6 (Ruud Bouwknegt).

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Arrival: 136.250
Ground: 121.750
Tower: 118.700
Departure: 119.520
Final: 120.300
Delivery: 121.675
Terminal: 119.525
Jet Aviation: 130.650
ATIS: 135.575
MetBroadcast: 126.800

 

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy