-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Koksijde (EBFN)

  EBFN

Vliegbasis Koksijde (B koks) is een van de militaire vliegvelden van België en ligt tussen Koksijde en Veurne, ongeveer 2 kilometer vanaf de kust. Luchtmachtbasis Koksijde is de thuisbasis van het 40ste Smaldeel Heli en de Heli Flight van de Marine. Het 40ste Smaldeel Heli is de Search and Rescue (SAR) eenheid van België. Hiervoor word de Seaking MK48 gebruikt en hiervan staan er vier op de basis. Oorspronkelijk waren er vijf Seaking’s gestationeerd op de basis, maar in december 2008 ging de RS01 uit dienst en ging deze naar het luchtvaartmuseum in Brussel. De Heli Flight bestaat uit drie Alouette III.

Algemeen

Koksijde heeft een start- en landingsbaan met de nummering 11/29. Een keer per jaar wordt hier de vliegshow gehouden. Alle toestellen worden meestal aan de zuidkant van de basis geparkeerd.

Spotten

1. West Aviation Club
De eerste plaats is aan de WAC (West Aviation Club). Komende van de A18/E40 autosnelweg Brussel-Kust, neemt u de afrit ‘1a Veurne-Koksijde’. Eenmaal van de autosnelweg volgt u de N8 richting Koksijde. Na ongeveer 5km heeft u aan de linkerkant van de baan de abdij "Ten Bogaerde" (staat aangeduid met bordjes). U rijdt dan al enige tijd parallel aan het vliegveld (het vliegveld ligt rechts van u. Tegenover "Ten Bogaarde", aan de rechter kant van de N8 is het parkeerterrein van de vliegclub. Vanaf hier heeft u een mooi zicht over de basis. U kunt vanaf hier het 40ste Smaldeel zien met het platform waar regelmatig de Seaking staat. Voor u ligt de taxibaan die tijdens de vliegshow gebruikt wordt.

2. X-servicing
Tijdens de vliegshow die een keer per jaar gehouden wordt, worden de vliegtuigen aan de zuidkant van de basis geparkeerd. Deze zijn vanaf hier te fotograferen. Om hier te komen neemt u de N8 richting Veurne. Langs deze weg komt u dichter bij de platformen van X-servicing. De toestellen die vooraan staan zijn met een 200mm lens te fotograferen, de toestellen die verder weg staan met een 300 of 400mm lens.

3. Burgweg
De tweede plaats is aan de Burgweg bij de vaart.Vertrekkend van de "West Aviation Club" bereikt u deze plaats door de N8 te volgen richting autosnelweg (Veurne). Nadat u het spoor over bent gegaan komt u bij een kruispunt met verkeerslichten. Daar slaat u linksaf naar Veurne (Pannestraat) en volgt u deze web tot aan de rotonde. Daar neemt u de derde afslag (Astridlaan) en slaat u na ongeveer 800 meter linksaf de Noordstraat in. Deze straat volgt u en u slaat de tweede straat aan de rechterkant in (Hanssenslaan). Volg deze straat en u neemt de tweede weg aan de linkerkant (Burgweg). Volg deze weg wederom en na ongeveer een kilometer ziet u de basis aan de linkerkant liggen. Vanaf hier heeft u zicht over de taxibaan en de vliegtuigen passeren hier op ongeveer 15 meter afstand. U staat hier ongeveer 100 meter van de baan.

Let op: In België zijn de scanners verboden. Het gebruiken van de frequenties die hiernaast vermeldt staan is op eigen risico.

 
Laatste update: -
ICAO/IATA code: EBFN
Stad: Koksijde
Runway(s): 11/29

Koksijde spot 1
Seaking in actie boven Koksijde (EBFN). Gemaakt door Christopher Noens.

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Ground: 308.775
Approach: 235.050
  122.500
Tower: 231.800
Tower (alt): 122.100

Precision App. Radar:

278.678

 

338.275
Precision App. Radar (alt): 123.300

Belga Info:

373.550

 

129.325

SAR Operations:

123.100

Links

Spottinggroup RS06

Spotting Group Koksijde

Koksijde spot 2

Alouette III (Christopher Noens)

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy