-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Anchorage - Ted Stevens International (ANC / PANC)

Anchorage - Ted Stevens International (ANC / PANC)

Voor een stad als Anchorage (292.000 inwoners in 2010) heeft het een vrij groot vliegveld. Dit komt voornamelijk doordat Anchorage als tussenstop wordt gebruikt voor vrachtvluchten tussen Azië, Noord-Amerika en Europa. Doordat hier zoveel vrachtvluchten komen staat ANC op de vierde plek (2011) van drukste vrachtluchthavens.  De luchthaven ligt ongeveer 7,5km ten zuidwesten van de stad. Het vliegveld is in 1951 gebouwd en werd vernoemd naar Senator Ted Stevens. In de jaren ’60 en ’80 werd Anchorage vaak gebruikt als tussenstop voor vliegen naar Azië. Dit kwam doordat er niet door Chinees en Russisch luchtruim gevlogen mocht worden.

Algemeen

Anchorage - Ted Stevens International (ANC / PANC) heeft drie start- en landingsbanen in een T-vorm liggen. Runway 07L/25R en 07R/25L liggen in een oost-west richting en runway 14/32 in noord-zuid. De beste periode om hier te gaan spotten is tussen 15 mei en 15 september. Het weer is dan over het algemeen goed, temperatuur ligt rond de 18 graden en in die periode worden ook diverse vluchten uitgevoerd die anders niet te zien zijn hier.

Verschillende passagiersmaatschappijen vliegen naar Anchorage, waaronder American Airlines, Delta Air Lines, Frontier Airlines, United en Alaska Airlines. Daarnaast vliegen verschillende vrachtmaatschappijen naar Anchorage, waaronder Atlas Air, Evergreen International,  UPS en diverse Aziatische vrachtvervoerders. UPS en FedEx hebben op Anchorage een hub zitten. Naast de grotere maatschappijen vliegen er ook een aantal lokale maatschappijen naar ANC: Era Aviation, Ace Air Cargo, etc. Sommige maatschappijen vliegen hier nog met de oudere vliegtuigen, waaronder de C-46, DC-3 en DC-6.

Spotten

In het voorjaar en de herfst kunnen elanden en beren in het gebied voorkomen.

1. Point Woronzof 
Runway 14/32 wordt het meeste gebruikt door de vrachtvervoerders. Spot 1 ligt ter hoogte van de kop van runway 14. Hier bevindt zich het Point Woronzof park. Hier kan je de auto parkeren en de landende vliegtuigen goed fotograferen.

2. Point Woronzof Rd 
Iets verder naar het zuiden, langs de Point Woronzof Rd ligt spot 2. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het vliegveld.  De auto kunt u bij spot 1 parkeren en naar spot 2 lopen, maar u kunt de auto ook langs de weg parkeren. Parkeer de auto aan de westelijke kant van de weg (zover mogelijk verwijderd van het hek).

3. Point Woronzof Rd 
 
Hierbij geldt hetzelfde als spot 2, alleen sta je hier iets verder naar het zuiden. De auto kunt u hier langs de weg parkeren, maar ook bij spot 1.

4. Point Woronzof Rd 
 
Ter hoogte van spot 4 staan de vliegtuigen op de baan stil of rollen langzaam door en zijn daardoor beter te fotograferen. Deze plek bevindt zich bij een poort dit door het luchthavenpersoneel veel gebruikt wordt. De auto kan je dan ook achter een betonnen barrière parkeren waarachter u ook kan gaan staan.

 
Laatste update: -
ICAO/IATA code: PANC / ANC
Stad: Anchorage
Runway(s): 14/32, 07L/25R, 07R/25L

(c) Dennis Glosik

Vanaf spot 2 kan je opstijgende vliegtuigen goed fotograferen (Dennis Glosik).

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Anchorage Center: 132.3
Approach: 119.1
Tower: 118.3
Ground: 121.9
Departure: 118.6
ATIS: 118.4

(c) Dennis Glosik

NCA 747 stijgt op vanaf runway 32 (Dennis Glosik).

(c) Dennis Glosik

Bij spot 4 sta ja aan einde van runway 32 (Dennis Glosik).

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy