-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Een dagje Nationaal Militair Museum (NMM)

SOESTERBERG - 17 februari, een grijze en koude dag waarop je liever niet met je camera en "equipment" in de gure wind op Schiphol gaat spotten. Nee, een bezoekje aan het nieuwe en overdekte Nationaal Militair Museum leek ons een beter idee. En dus zette Niels van het Aviationinfo.nl team vandaag koers naar Soest in de provincie Utrecht. Het museum is uitstekend bereikbaar met de auto en ook met het openbaar vervoer is het prima te bereiken, al moet je wel rekening houden met een 20 minuten durende wandeling vanaf de dichtstbijzijnde bushalte. Parkeergelegenheid is er genoeg en bij binnenkomst wordt je verwelkomt door een van de vele vrijwilligers. Het 400 meter lange gebouw werd op 11 december ceremonieel geopend door koning Willem Alexander. Het nieuwe museum is een fusering van het vroegere Legermuseum dat gevestigd was in Den Haag en het Militaire Luchtvaart Museum (MLM) dat al in Soesterberg was gevestigd. En deze combinatie maakt het museum een uitstekend uitstapje. 

Na binnenkomst is er een gehele route uitgestippeld dat je langs Nederland, de Koninklijke Marechaussee en het leger brengt. Via verschillende hallen wordt de bezoeker geïnformeerd met tientallen schermen, video- en audiofragmenten en foto's. Door verschillende zalen interactief te maken, is het voor zowel jong als oud erg leerzaam. Na de verschillende zalen kom je uit bij de espressobar, vanwaar je uitzicht hebt op een aantal vliegtuigen. Deze zijn gemonteerd aan het plafond of staan op de grond. De grote ruimten tussen de vliegtuigen en objecten maakt fotografie erg geschikt, al is het een minpunt dat het niet is toegestaan een statief mee te nemen. 


Koolhoven FK-51 Nr. 429
Een van de bekendse toestellen uit de Tweede Wereldoorlog was deze Koolhoven FK-51. Dit lestoestel werd door Frits Koolhoven gebouwd en geleverd aan het Nederlandse leger. Hoewel de meeste vliegtuigen waren bewapend, waren ze traag en ongeschikt om het tegen andere vliegtuigen op te nemen. Koolhoven leverde in totaal 62 machines waarvan de meesten tijdens de eerste uren van de Tweede Wereldoorlog werden vernietigd terwijl ze op de grond stonden.

Wanneer je verder loopt over de verhoging van 5 meter boven de grond, kom je een aantal straaljagers tegen die allen voor de Nederlandse Luchtmacht hebben gevlogen. Deze hangen bovendien in chronologische volgorde. Aan het einde van de reeks hangt een Amerikaanse F-15 die op Soesterberg was gestationeerd.


Northrop NF-5, waarbij "N" staat voor Netherlands

Hawker Hunter F.MK.4 Nr. N144

McDonnell Douglas F-15 Eagle

Eenmaal op de 'grond' aangekomen, staan er nog meer vliegtuigen. Door de grote ramen is fotografie vanuit de hand niet heel lastig, mits de goede instellingen worden gebruikt. Helaas zijn er weinig objecten die je als geinproviseerd statief kunt gebruiken, om alsnog scherpe foto's te krijgen. 

Deze F-16, in licentie gebouwd door Fokker, staat in "take off position" opgesteld. Van dichtbij zie je hoe groot deze jager eigenlijk is. In het "Xplore" gedeelte heb je de kans om in een simulator een jachtvliegtuig te besturen. 

Er staat ook een groot aantal historische vliegtuigen opgesteld, zowel bekende als onbekende. Mijn persoonlijke favoriet is toch wel de Dornier Do-24K, een kist die je vrijwel nergens anders tegenkomt dan in dit museum. Helaas is het onmogelijk om de hele kist op de foto te zetten, tenzij je een fisheye lens hebt of vleugels op je foto wilt.

Deze gigantische Dornier werd eind jaren '30 ontwikkeld door het Duitse Dornier. Het toestel bestaat geheel uit metaal, is 22 meter lang, 27 meter breed en weegt leeg al ruim 10.000 kg. De 34 machines die in dienst waren van de Militaire Luchtvaart Dienst (MLD) voerden voornamelijk verkenningsvluchten uit.

 

 

De foto aan de linkkant toont een Fokker D-VII met registratienummer 266. Dit Duitse jachtvliegtuig werd aan het einde van de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld en bleek erg geschikt te zijn in luchtgevechten. Dit type werd in grote aantallen besteld en ingezet door de krijgsmachten van Duitsland, Hongarije, Nederland, België, Zweden, Zwitserland, de Sovjet-Unie en Polen.

Er is ook een mogelijkheid om over het platform te lopen en de tentoongestelde vliegtuigen aldaar te bezichtigen. Een groot voordeel: je bent buiten en hebt geen last van de donkere ruimtes waardoor foto's maken toch een stuk makkelijker wordt. 

Onder het dak staan drie vliegtuigen opgesteld: een Fokker F-27 Troopship, een Dassault Atlantic en een Lockheed P-2 Neptune. Momenteel wordt er nog gewerkt aan dit laatste type waardoor foto's maken erg lastig is. Wanneer je de weg vervolgt kom je uit bij de Amerikaanse Convair F-102 Delta Dagger en de North American F-86K, beter bekend als "Sabre" en "Mig-Killer".

 

 

Algemene informatie NMM

 
Toegangsprijs volwassene EUR9,95
Parkeren Gratis
Adresgegevens Verlengde Paltzerweg 1
3768 MX Soest  
Openingstijden di-zo 10.00 tot 17.00 uur
Website nmm.nl


Onze beoordeling

 
  • Grote collectie vliegtuigen, helikopters en andere objecten
  • Veel informatie en medewerkers kunnen je veel vertellen en zijn erg behulpzaam
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Vliegtuigen staan ruim opgesteld voor fotografie
  • Gratis kluisjes
  • Interactief en leerzaam, zowel voor jong als oud
  • Zoals alle musea, is ook het NMM relatief donker waardoor het lastig is goede foto's te maken
  • Het is niet toegestaan een statief mee te nemen
  • Sommige vliegtuigen kunnen niet in het geheel worden gefotografeerd

 

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy