-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Fokker

Fokker F50 in Fokker House Colours
(C) Niels Hager
 
Logo
Land
Nederland
Opgericht in
1910 (als A.H.G. Aeroplanbau)
Eerste vliegtuig
Fokker Spin
Status
Non-actief
Website
www.fokker.com

Geschiedenis

Anthony Herman Gerard Fokker, meestal simpelweg afgekort tot Anthony Fokker, werd op 6 april 1890 geboren op Java. Hij verhuisde naar Nederland in 1894, toen hij vier jaar oud was. Vanaf kinds af aan was hij geintresseerd in vliegen en hij bouwde vliegtuigjes van papier en hout. Hij ging later machinebouw/techniek studeren en in 1910 had hij zijn eerste vliegtuig gereed, de Fokker Spin. Dit was het begin van zijn succes en in juni 1911 kreeg Fokker zijn vliegbrevet maar hij voelde minder voor vliegen dan voor vliegtuigen bouwen en daarom besloot hij in Berlijn de firma A.H.G. Aeroplanbau op te richten (dit werd in 1913 veranderd naar Fokker Aeroplanbau).

Fokker had weinig geld maar dit veranderde nadat hij het eerste vliegtuig aan het Duitse leger had geleverd en de Eerste Wereldoorlog was aangebroken. Hij bouwde en ontwikkelde vliegtuig na vliegtuig waarvan de Fokker DR-1 Triplane het bekendste was. Dit vliegtuig werd in de Eerste Wereldoorlog gebruikt en de bekenste piloot was Manfred von Richthofen met zijn vuurrode Triplane. Anthony was de eerste persoon die het probleem oploste met het schieten door de propeller zonder deze aan gort te schieten. Na de oorlog bouwde hij slechts passagiersvliegtuigen en hij ontwikkelde voor Nederland de D-XXI en de G-1 Mercury die in de eerste dagen van de oorlog werden gebruikt om de Duitse overmacht enige tegenstand te bieden. Hij bouwde in de oorlog geen vliegtuigen meer en het duurde lang voordat hij weer een vliegtuig ging ontwikkelen. Maar wat voor een. Hij ontwikkelde een vervanger voor de DC-3: de F27 Friendship. Dit enorme succes zal Fokker altijd herinneren. Op de F-27 ontwikkelde hij een verbeterde versie (de F50) en hij bouwde ook twee straalverkeersvliegtuigen (de F28 Fellowship, gevolgd door de langere F100 en de kleinere F70).

Niet meer gebouwde vliegtuigen

Vliegtuigen in productie

  • Geen

Vliegtuigen in ontwikkeling

  • Geen
  • Rekkof F-120NG
    een doorontwikkelde F100 met nieuwe motoren en winglets
 

F70


F50

Gerelateerde onderwerpen

 

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy