-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Boeing Aircraft Company

Boeing 737MAX-8 Boeing House Colours
(C) Boeing
 
Logo
Land
Verenigde Staten
Opgericht in
1916
Eerste vliegtuig
Model 1 (15 juni 1916)
Status
Actief
Website
www.boeing.com

Geschiedenis

Boeing is de grootste vliegtuigbouwer uit de Verenigde Staten en samen met het Europese Airbus de twee grootste van de wereld. Het bedrijf werd op 15 juli 1916 door William Boeing opgericht en bouwde destijds watervliegtuigen. Hij richtte in 1927 een maatschappij op die Boeing Air Transport heette en deze ging in 1928 fuseren met Pacific Air Transport. Deze maatschappij ging United Aircraft and Transport Corporation heten. Omdat het bedrijf te groot werd, werd deze opgedeeld in drieën: Boeing Airplane Company, United Airlines en United Aircraft Corporation. Boeing sloot contracten met maatschappijen voordat het een vliegtuig ging ontwikkelen. Zo ook met Pan Am in 1938 voor de B314 Clipper.

In de Tweede Wereld Oorlog bouwde Boeing de bekende B-17 Flying Fortress en de B-29 Superfortress die Japan aanviel en een kernbom hierop liet vallen. Nadat de oorlog was afgelopen en het straaltijdperk aanbrak werd begonnen met de ontwikkeling van een viermotorig verkeersvliegtuig dat als Model 367-80 de eerste vlucht maakte maar al snel de naam B707 kreeg. Boeing is vooral bekend geworden om de B747 Jumbojet, het grootste passagiersvliegtuig voordat de A380 op het toneel verscheen. In augustus 1997 gingen McDonnell Douglas en Boeing fuseren en het had toen vrijwel geen concurrentie meer op de Amerikaanse markt (naast Airbus).

Niet meer gebouwde vliegtuigen

Vliegtuigen in productie

Vliegtuigen in ontwikkeling

 

B717


B747-300

 

 

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy