-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

ETOPS

Wat is ETOPS?
ETOPS staat voor Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards. Dit houdt in dat het alleen maar voor tweemotorige vliegtuigen geldt. ETOPS is geen echt systeem maar meer een certificaat, dit certificaat geeft aan hoe goed de motoren zijn qua alleen operatie. De hoogste ETOPS die te behalen valt is van 180 minuten, ofwel drie uur. Dit houdt weer in dat een tweemotorig vliegtuig zoals een B777 drie uur op een motor mag blijven vliegen zonder te hoeven landen, maar het vliegtuig mag er drie uur over doen om een goede uitwijklocatie te vinden. Dit heeft een goed voordeel als je bijvoorbeeld de Atlantische oceaan wilt oversteken dat je niet heel dicht op Groenland en IJsland hoeft te vliegen maar dat je er gerust een stukje vanaf mag gaan vliegen omdat je vliegtuig drie uur vanaf een uitwijklocatie mag vliegen.

Waarom alleen voor tweemotorige vliegtuigen?
Het certificaat geld alleen voor tweemotorige vliegtuigen omdat, als er een motor uitvalt, het vliegtuig gerust nog op de andere motor kan vliegen. Als een vliegtuig maar één motor had zou het een zweefvliegtuig worden, en met 100 passagiers aan boord is hierbij de kans op een crash erg groot. Een drie- of viermotorig vliegtuig heeft een nog kleiner door een grotere hoeveelheid motoren. En een B747-400 kan in noodsituaties nog op twee motoren vliegen.

Is het aan een vliegtuig te zien deze ETOPS heeft?
Ja, dit is te zien, er staat dan op de kap van het voorwiel ETOPS en eventueel een code.

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy