-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Contrail

Iedereen kent ze wel: contrails. Ze zijn ook wel bekend als vliegtuigstrepen en ze ontstaan doordat de warme lucht van de motor direct in aanraking komt met de koude lucht. De gemiddelde hoogte waarop contrails ontstaan, ligt rond de 10.000 meter (10 kilometer) of rond een temperatuur van -40 graden.

Aangezien koude lucht weinig waterdam kan bevatten, wordt de extra waterdamp direct gecondenseerd met het resultaat: wolken. Doordat deze ontstaan door de hete uitlaat van de vliegtuigmotor, vormt zich geen "normale" wolk, maar een wolk in de vorm van een streep: een contrail. Naast waterdamp, bevatten de vliegtuigstrepen ook ijskristallen. Doordat het een zonnestraal moeilijk door een vliegtuigstreep heen kan breken, kunnen de contrails schitterende kleuren krijgen.

Als een vliegtuigstreep snel oplost, dan is de kans klein dat het weer in de komende dagen omslaat. Als een contrail daarentegen langzaam oplost en zich snel uitbreidt, dan is de kans op verandering van het weer erg groot. Satellieten tonen ook aan dat contrails boven Nederland en België vaak lang intact blijven. Soms wel tot twee dagen.

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy