-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Bandbox

Bandbox is de militaire gevechtsleiding. Deze beheert het complete luchtruim van Nederland en zorgt ervoor dat alle niet-militaire machines dit luchtruim niet binnendringen. Bandbox werkt nauw samen met Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Bandbox is vooral bekend vanwege de militaire oefeningen of de QRA, de Quick Reaction Alert. De QRA bestaat uit een tweetal F-16s die zijn gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden of Volkel. Wanneer een vliegtuig/helikopter het Nederlandse luchtruim binnenvliegt en het geen contact maakt, wordt de QRA er op afgestuurd. Er zijn vervolgens meerdere situaties mogelijk. In het allerergste geval kan een vliegtuig worden neergeschoten. Maar dit is in de gehele wereld nog maar zelden gebeurd.

Er worden op verschillende manieren waarschuwingen gegeven. Wanneer een vliegtuig het contact heeft hersteld vliegen de beide F-16's weer terug naar de vliegbasis.
Bandbox staat boven Luchtverkeersleiding Nederland maar bemoeit zich overigens niet met civiele vliegtuigen wanneer hier geen reden toe is.

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy