-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Deltavleugels

Een deltavleugel is een vleugel die, zoals de naam al enigszins aangeeft, de vorm heeft van een delta, ofwel een driehoek. Een deltavleugel is over het algemeen minder breed omdat dit type vleugel verder naar achteren reikt.

Doordat de vleugels sterker afbuigen, hebben de vleugels een kleinere weerstand. Hierdoor kunnen vliegtuigen die dit type vleugel hebben over het algemeen veel sneller. Doordat er minder weerstand is, is er ook minder lift, hierdoor is een hogere snelheid vereist om op te stijgen en te landen.

Tegenwoordig zijn veel militaire vliegtuigen, zoals straaljagers, uitgerust met deltavleugels. Merk op dat deze vliegtuigen geen hoogteroer hebben. Door de stuurkleppen op de vleugels dusdanig te programmeren is het mogelijk om hiermee te stijgen/dalen en te sturen. Bovendien kan door de geavanceerde software in zeer krappe bochten worden gevlogen met een hoge snelheid.

De Britse/Franse Concorde, die tot half 2003 operationeel was, had ook deltavleugels. Met haar vier Rolls Royce motoren en de twee dunne deltavleugels kon dit toestel snelheden behalen van 2x de geluidssnelheid, ofwel Mach 2.0 . De hoge snelheid zorgde echter voor een hoog brandstofverbruik waardoor de Concorde nooit winstgevend is geweest. De Tu-144 Charger, de Russische Concorde, had ook deltavleugels. Dit toestel is slechts enkele maanden operationeel geweest. Zij werd uit dienst gehaald na een aantal ongelukken, waarvan Le Bourget de bekendste is.

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy