-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Bommenwerper

Een bommenwerper is een militair vliegtuig dat, zoals de naam al enigszins aangeeft, bommen werpt op vijandelijke doelen. De eerste bommenwerpers waren slechts jachtvliegtuig met een simpele bom aan boord, die boven het doel overboord gegooid werd. Het eerste bombardement was op 14 april 1914 tijdens de Mexicaanse Revolutie. De bommenwerper ontwikkelde zich binnen enkele jaren uit een van een simpel jachtvliegtuig tot een volledig bommenwerper. Dit waren vaak twee of viermotorige dubbeldekkers met een groot arsenaal aan bommen.

Echter, een nadeel was het feit dat de bommen vrijwel altijd doel misten. Zie de animatie aan de rechtkant.

Doordat het vliegtuig met een bepaalde snelheid vliegt en op deze snelheid ook de bom laat vallen, vliegt de bom als het ware "mee" met het toestel waardoor deze niet recht naar beneden valt maar schuin. Voor dit probleem waren enkele oplossingen, waaronder langzamer vliegen. Ook op een lagere hoogte bombardementen uitvoeren was mogelijk, maar door de grote verliezen bij de Lancaster werd dit gezien als een zelfmoordpoging wanneer geen jachtvliegtuigen meevlogen om Duitse jagers neer te halen.

Later voerde men bombardementen op deze manier uit (zie de figuur hiernaast). Als het vliegtuig met een snelheid van 300 km/u vliegt (omgerekend is dat 83,3 m/s) en het vliegtuig vliegt op 5000 meter hoogte, kon worden uitgerekend wanneer de boem moest vallen. Maar zelfs met deze berekeningen werd het doel vaak gemist en gingen honderden levens verloren.

De Amerikanen gingen een stap verder met deze apparatuur. Zij hadden een apparaat gebouwd die de afstand berekend wanneer de bom moest worden losgelaten. Ook deze afstand was gebasseerd op snelheid en hoogte maar niet op windsnelheid en windrichting. Het voordeel van dit systeem was dat deze de bom automatisch liet vallen zodat menselijke fouten werden vermeden. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden bommenwerpers door zowel de geallieerden als de Duitsers veel ingezet om grote schade, aan zowel steden als industriële gebieden, aan te richten. De bekenste bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog zijn de Britse Avro Lancaster (vooral bekend om de bombardementen op de Duitse dammen in het Ruhrgebied. Gemiddeld ging een Lancaster drie weken mee en zeven van de achttien machines keerde niet terug. Daarom werden missies met Lancasters veelal 's nachts uitgevoerd.), de Amerikaanse Boeing B-17 Flying Fortress (deze vloog vanaf Amerika rechtstreeks naar Duitsland, gesteund door de Amerikaanse P-51D. Aanvallen werden vooral overdag uitgevoerd). Aan de Duitse zijde zijn minder bommenwerpers bekend onder de bevolking. Toch waren de Heinkel He-111 (middelzware bommenwerper) en de Heinkel He-177 (zware bommenwerper) de meest bekende bommenwerpers van de Duitsers. Aan de Russische zijde werden vooral Ilyushin Il-2 Sturmoviks ingezet. Tegenwoordig zijn vooral de F-117A en de B-2 Spirit bekend vanwege de Stealth-eigenschappen. Daarnaast komt de B-52 en de B-1B Lancer veelal voor in films.

Tegenwoordig hebben bommenwerpers een heel andere rol gekregen. Door de intrede van de lasergeleide raketten kan een doel al met één raket worden vernietigd. Deze bommen zijn op de meter nauwkeurig. Vanwege deze lasergeleide raketten hebben moderne bommenwerpers een multifunctionele rol gekregen. Naast de taak als bommenwerper is ook de taak als jachtvliegtuig aan de orde van de dag. Een aantal bekende jachtbommenwerpers, zoals deze machines heten, zijn bijvoorbeeld de Amerikaanse McDonnell Douglas F/A-18 Hornet en de Britse Panavia Tornado.

Avro Lancaster

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy