-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Electronic Flight Bag

Een Electronic Flight Bag (EFB) is een electronisch management systeem dat in toenemende mate in de luchtvaart wordt gebruikt. Een EFB kan een laptop, Ipad of andere tablet zijn waarop specifieke software is geinstalleerd. Denk hierbij aan kaarten van de luchthaven, de omgeving, handboeken, checklists van het vliegtuig of onderhoudslijst.

Terwijl vroeger alles op papier stond en het merendeel hiervan door piloten moest worden gedragen, wordt deze steeds meer vervangen door Ipads. Het grote voordeel is dat het hele pakket papier veel zwaarder (soms wel ca. 18 kg tegen slechts 2 kg bij een Ipad) is. Naast gewichtsbesparing scheelt het ook veel tijd als piloten iets moeten opzoeken. Naast het gemak voor de piloten, brengt het ook een stuk veiligheid met zich mee. Doordat de vliegers minder tijd kwijt zijn aan het opzoeken van de documenten en kaarten, neemt de vliegveiligheid toe en neemt juist het stresslevel af. 

Een EFB kan in een vliegtuig op het stuur worden geclipt. Bij vliegtuigen zonder stuur maar met een side-stick (zoals de Airbus A320), zijn er meerdere plaatsen waar de EFB opgehangen kan worden. Om het gebruik van de EFB verder te vereenvoudigen, is het apparaat meestal gekoppeld aan een GPS instrument. Deze zorgt voor de exacte locatie van het vliegtuig en opent eenvoudig de bijbehorende kaarten. 

Elke luchtvaartmaatschappij of bedrijf heeft de keuze om te bepalen of haar piloten wel of geen EFB mogen gebruiken. Het betreffende bedrijf is ook verantwoordelijk voor de eventuele certificering en de aanvraag van de applicaties welke niet zomaar te verkrijgen zijn.

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy